Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Tohtoročné letné mesiace boli v Európe najteplejšími v histórii meraní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tohtoročné augustové teploty sa podľa správy blížili v celej Európe k priemeru z rokov 1991 až 2000. Na kontinente však bolo cítiť výrazné rozdiely.

Londýn 7. septembra (TASR) - Tohtoročné letné mesiace boli v Európe najteplejšími v doterajšej histórii meraní. Vyplýva to z utorňajšej správy Služby Európskej únie pre klimatickú zmenu Copernicus (C3S), z ktorej citovali agentúry DPA a Reuters.

Priemerná teplota za mesiace jún, júl a august bola takmer o jeden stupeň Celzia vyššia, ako je priemer za roky 1991 až 2020. Podľa správy C35 zaznamenali doteraz najteplejšie letné mesiace v Európe v rokoch 2010 a 2018. V oboch prípadoch však bola v porovnaní s tohtoročnými meraniami priemerná teplota nižšia o 0,1 stupňa Celzia.

Tohtoročné augustové teploty sa podľa správy blížili v celej Európe k priemeru z rokov 1991 až 2000. Na kontinente však bolo cítiť výrazné rozdiely. Zatiaľ čo v Stredomorí hlásili rekordné horúčavy, na severe Európy bolo o niečo chladnejšie než obvykle, píše AFP.

Ako uvádza agentúra Reuters, záznamy služby C3S siahajú do 50. rokov minulého storočia, sú však krížovo porovnávané i s ďalšími databázami obsahujúcimi údaje od polovice 19. storočia.

C3S prináša každý mesiac správy o výsledkoch meraní teploty vzduchu, či údaje týkajúce sa morského ľadu a kolobehu vody. Využíva pritom dáta zo satelitov, lodí, lietadiel a meteorologických staníc po celom svete, pripomína DPA.