Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Počasie

Tornáda v USA zasiahli štáty Texas a Oklahoma, hlásia jednu obeť

Zničené domy po vyčíňaní tornáda, ktoré zasiahlo Powderly v americkom štáte Texas v piatok 4. novembra 2022. Foto: TASR/AP

V texaskom okrese Lamar evidujú najmenej 50 poškodených alebo zničených domov. Desať ľudí previezli do nemocnice, dvaja z nich mali kritické zranenia.

Washington 5. novembra (TASR) – Oblasťou na hranici amerických štátov Texas a Oklahoma sa v piatok prehnali tornáda. Z postihnutého regiónu hlásili najmenej jedného mŕtveho, viac ako 20 zranených a desiatky zničených domov a budov. TASR informácie prevzala od agentúry AP.

Značné škody spôsobili tornáda v okrese McCurtain na juhovýchode Oklahomy. Tamojšie úrady potvrdili jednu obeť, neposkytli však bližšie podrobnosti.

V malom meste Idabel vzdušný vír zdevastoval kostol, zdravotné stredisko a školu. Podľa okresných úradov boli v troskách ešte v noci stále uviaznutí ľudia. Guvernér Oklahomy Kevin Stitt oznámil, že do Idabelu a okolia vysielajú pátracie a záchranné tímy i generátory.

Silné víchrice zasiahli aj najmenej tri ďalšie okresy v tomto štáte, pričom z niektorých oblastí hlásili prívalové povodne.

Americká Národná meteorologická služba (NWS) uviedla, že tornáda hlásili tiež v Texase a Arkansase a búrkový systém smeroval k štátu Louisiana.

V texaskom okrese Lamar evidujú najmenej 50 poškodených alebo zničených domov. Desať ľudí previezli do nemocnice, dvaja z nich mali kritické zranenia. Okresné pohotovostné služby uviedli, že tornádo sa prehnalo štyrmi obcami.