Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Počasie

Tretia decembrová dekáda priniesla výrazný úbytok snehovej pokrývky

Človek kráča po snehu a hmle. Foto: TASR/AP

Predpoveď podľa meteorológov opäť avizuje netypicky teplý prelom rokov s dennou teplotou nad bodom mrazu, čo spôsobí ďalšie topenie snehovej pokrývky tam, kde sa ešte teraz nachádza.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Počas tretej decembrovej dekády prišlo v dôsledku oteplenia k výraznému úbytku snehovej pokrývky. Týka sa čiastočne aj stredných horských polôh. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Pokles zásob vody viazanej v snehovej pokrývke sme zaznamenali vo všetkých povodiach, a to približne na úroveň zo začiatku decembra," dodali.

Snehová pokrývka sa nachádza okrem hôr vo vyššie položených dolinách a kotlinách najmä na severe a východe krajiny. "Od stredných horských polôh sa už skôr počas decembra naakumulovala dostatočne hrubá snehová pokrývka, ktorá by mala otepleniu odolať," priblížili.

"Z vybraných staníc má aktuálne Oravská Lesná jeden centimeter, Švedlár tri centimetre, Podolínec šesť centimetrov, Telgárt desať centimetrov, Štrbské Pleso 11 centimetrov. Na Chopku leží aktuálne 94 centimetrov snehu a na Lomnickom štíte 89 centimetrov," uviedli zo SHMÚ.

Predpoveď podľa meteorológov opäť avizuje netypicky teplý prelom rokov s dennou teplotou nad bodom mrazu, čo spôsobí ďalšie topenie snehovej pokrývky tam, kde sa ešte teraz nachádza. "Navyše výraznejšie, respektíve plošnejšie sneženie, je zatiaľ v nedohľadne," spresnili.