Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Počasie

Tropická búrka v Japonsku priniesla na sever lejak, ušetrila olympiádu

Ľudia počas tropickej búrke v Japonsku Foto: TASR/AP

Búrka sa presunula na sever ďalej, než sa pôvodne predpovedalo, a mala iba obmedzený vplyv na olympijské hry, napríklad sa museli zmeniť termíny pretekov v surfovaní a veslovaní.

Tokio 28. júla (TASR) - Tropická búrka Nepartak priniesla v stredu výdatný dážď do častí severného Japonska po tom, čo opustila región Tokia a priniesla tak úľavu tomuto hostiteľskému mestu letných olympijských hier, ktoré sa obávalo, že búrka naruší priebeh športových súťaží. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

V meste Sendai, metropole severnej japonskej prefektúry Mijagi, malo meškanie niekoľko vlakov a chodci na uliciach zápasili s vetrom.

Tropická búrka Nepartak nespôsobila žiadne škody, ale japonská Meteorologická služba vyzvala obyvateľov, aby si dávali pozor na zosuvy pôdy. Podľa predpovedí má v celom severnom regióne spadnúť až do desať centimetrov dažďových zrážok.

Jeden z pracujúcich v Sendai povedal, že búrka nebola taká silná. "V niektorých oblastiach husto lialo, ale som rád, že nevznikli žiadne škody," dodal.

Už ôsmy tajfún tejto sezóny v Japonsku zasiahol v stredu uprostred dopoludnia pobrežie ďaleko na severovýchod od Tokia a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 65 kilometrov za hodinu.

Búrka pri presúvaní na sever slabla a podľa predpovede sa v stredu neskoro večer vzdiali z pevniny, z jej západného pobrežia pri meste Akita.

Nepartak bola od roku 1951 vôbec prvou tropickou búrkou, ktorá zasiahla najprv prefektúru Mijagi - práve v tom roku meteorologická služba začala zhromažďovať štatistiku o tajfúnoch. Mijagi bola súčasťou severovýchodného regiónu zničeného zemetrasením a prívalovými vlnami cunami v marci 2011.

Búrka sa presunula na sever ďalej, než sa pôvodne predpovedalo, a mala iba obmedzený vplyv na olympijské hry, napríklad sa museli zmeniť termíny pretekov v surfovaní a veslovaní.