Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Počasie

Trump navštívil oblasti postihnuté hurikánom Laura

Polámané stromy a materiálne škody, ktoré spôsobili vyčíňanie hurikánu Laura v americkom meste Lake Charles 27. augusta 2020. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu oznámil, že federálny úrad pre mimoriadne situácie už distribuoval 2,6 milióna litrov vody a 1,4 milióna porcií jedla.

Washington 30. augusta (TASR) - Americký prezident Donald Trump navštívil v sobotu štáty USA pri pobreží Mexického zálivu, ktoré tento týždeň zasiahol hurikán Laura. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Trump cestoval do mesta Lake Charles v štáte Louisiana, kde sídlia rafinérie a chemické závody. Prezrel si tam štvrť s vyvrátenými stromami a poškodenými domami, ako aj sklad s humanitárnymi zásobami.

Prezident podľa miestnych médií povedal, že straty na životoch súvisiace s hurikánom sú "strašným počtom", no "mohlo to byť oveľa horšie".

Mohlo ísť o narážku na ničivý hurikán Katrina, ktorý zasiahol Louisianu pred 15 rokmi a ktorý spôsobil rozsiahle škody a vyžiadal si najmenej 1800 obetí na životoch.

Laura udrela na pobrežie Louisiany ako hurikán štvrtej kategórie vo štvrtok ráno s vetrom s rýchlosťou 240 kilometrov za hodinu. Z tohto štátu hlásili závažné škody a spolu so susedným Texasom najmenej 15 úmrtí. Hoci práce na odstraňovaní následkov pokračujú, státisíce ľudí sú naďalej bez elektriny alebo pitnej vody.

Trump následne odletel vrtuľníkom do neďalekého mesta Orange v Texase, kde so štátnymi predstaviteľmi hovoril o reakcii na hurikán.

Šéf Bieleho domu oznámil, že federálny úrad pre mimoriadne situácie už distribuoval 2,6 milióna litrov vody a 1,4 milióna porcií jedla.