Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Počasie

Lavínová hrozba na horách bude počas dňa stúpať

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Za posledných 24 hodín pripadlo na horách od dvoch do desiatich centimetrov nového snehu.

Liptovský Hrádok 6. apríla (TASR) - V najvyšších polohách Tatier a Malej Fatry je mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Počas dňa bude lavínová hrozba vplyvom sneženia a silného vetra stúpať. Informoval o tom Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Vietor ukladá nový sneh na južne až východne orientované svahy. "Nebezpečenstvo je viazané na vyššie položené svahy, muldy a žľaby, a to najmä v záveroch dolín a miestach tesne pod hrebeňovými partiami. Kritické miesta sa vytvorili na prechode zo starého snehu do vetrom nafúkaných vankúšov a dosiek," konkretizoval Biskupič.

Vo Veľkej Fatre je v utorok malé lavínové nebezpečenstvo. Snehová pokrývka je tam nerovnomerne rozložená a v nižších polohách nesúvislá, dodal Biskupič.

Ráno na horách bolo zamračené a hmlisto, v Tatrách s búrlivým vetrom, ktorý v nárazoch dosahoval silu víchrice. Teploty sa pohybovali v rozmedzí od mínus 15 do mínus štyroch stupňov Celzia. Za posledných 24 hodín pripadlo na horách od dvoch do desiatich centimetrov nového snehu.