Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Na horách popoludní zasneží, platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie upozornil, že na tienistých severných orientáciách vyšších polôh sa vo vnútri snehovej pokrývky vyskytuje nestabilná vrstva hranato-zrnného snehu.

Liptovský Hrádok 17. januára (TASR) – Horská záchranná služba (HZS) očakáva v pondelok popoludní výdatnejšie sneženie vo všetkých slovenských pohoriach. Platiť bude mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Ako informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie HZS, nový sneh výrazne ovplyvní lavínovú situáciu hlavne na záveterných južne a východne orientovaných svahoch.

"Tu očakávame vplyvom prudkého vetra nerovnomerné rozmiestnenie snehu najmä vo forme snehových vankúšov hrúbky až pol metra. Nachádzajú sa na tvrdej vrstve starého snehu. V úzkych strmých žľaboch, muldách a pod stenami je možné uvoľniť lavínu hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení," priblížil Sedlák. Upozornil, že na tienistých severných orientáciách vyšších polôh sa vo vnútri snehovej pokrývky vyskytuje nestabilná vrstva hranato-zrnného snehu.

Počasie v slovenských pohoriach ovplyvňuje studený front spojený s hlbokou tlakovou nížou. Počas dňa sa mierne ochladí. Fúkať bude prudký severozápadný vietor, poobede víchrica s rýchlosťou do 35 metrov za sekundu.