Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Počasie

Na horách napadol nový sneh, platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teplota klesla v najvyšších polohách na mínus 15 stupňov Celzia, v nadmorskej výške 1500 metrov na mínus deväť stupňov Celzia.

Liptovský Hrádok 26. decembra (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá i v nedeľu v slovenských pohoriach. Za posledných 24 hodín tam napadlo desať až 15 centimetrov nového prachového snehu, ktorý je rovnomerne rozložený. TASR o tom informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Nebezpečné sú vysoko položené žľaby, muldy a sedlá všetkých orientácií, kde je na tvrdom podklade nafúkané väčšie množstvo snehu z predchádzajúcich snežení v podobe snehových dosiek a vankúšov," upozornil Sedlák.

Na všetkých týchto miestach je podľa neho možné uvoľnenie doskových lavín alebo lavín z voľného snehu pri veľkom dodatočnom zaťažení. "Vnútri snehovej pokrývky sa nachádzajú v dôsledku predchádzajúcich veľkých teplotných rozdielov nestabilné vrstvy hranatozrnného snehu," ozrejmil.

Vo všetkých pohoriach v nedeľu počasie ovplyvňuje tlaková výš. Teplota klesla v najvyšších polohách na mínus 15 stupňov Celzia, v nadmorskej výške 1500 metrov na mínus deväť stupňov Celzia. Fúkal mierny severozápadný vietor s rýchlosťou dva až päť metrov za sekundu, v nárazoch do siedmich metrov za sekundu.

Počas soboty (25. 12.) snežilo vo všetkých polohách všetkých pohorí. Vo vyšších polohách sa nachádza vrstva nového rovnomerne rozloženého snehu na vetrom ubitom snehu z predchádzajúceho sneženia. Predchádzajúce nízke teploty pomáhali k tvorbe nestabilných snehových vrstiev vnútri pokrývky hlavne na tienistých vyššie položených svahoch. Na vrcholoch a horských hrebeňoch sú vytvorené preveje.