Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Počasie

Hurikán Laura zoslabol na tretiu kategóriu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vlny môžu preniknúť približne 65 kilometrov do vnútrozemia a záplavová voda neklesne niekoľko dní.

Lake Charles 27. augusta (TASR) – Hurikán Laura vo štvrtok zoslabol zo štvrtej na tretiu kategóriu – niekoľko hodín po tom, čo zasiahol pevninu USA, konkrétne pobrežie štátu Louisiana blízko mesta Cameron. Sprievodné vetry hurikánu mali naposledy v nárazoch rýchlosť 195 kilometrov za hodinu. Informovalo o tom americké Národné stredisko pre hurikány (NHC), na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP.

Hurikán tretej kategórie sa nachádzal približne 50 kilometrov severozápadne od mesta Lake Charles v Louisiane a pohyboval sa na sever. Podľa najnovších správ ničivý vietor zasahoval pevninu aj hlbšie, prúdil i do častí východného Texasu a západnej Louisiany.

NHC aktualizovalo svoje odporúčania, podľa ktorých sa vody oceánu budú tlačiť na pobrežie a nárazy vĺn budú nebezpečné pre životy ľudí. Podľa NHC obrovské vlny spôsobia aj katastrofálne škody na území od štátneho parku Sea Rim v Texase až po Intracoastal City v Louisiane.

Meteorológovia predpovedali, že najvyššie vlny budú mať šesť metrov a budú sa vyskytovať v pobrežnom pásme Louisiany, kde sa nachádzajú napríklad mestá Holly Beach a Cameron.

Vlny môžu podľa týchto odborníkov preniknúť približne 65 kilometrov do vnútrozemia a záplavová voda neklesne niekoľko dní.

Podľa úradov je ešte skoro hodnotiť doterajšie následky a škody spôsobené Laurou na americkom území.