Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Kaliforniu po mesiacoch sucha zasiahla intenzívna búrka a záplavy

Snímka zo záplav v Kalifornii, 24. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Tento rok bol druhým najsuchším v dejinách Kalifornie a v najdôležitejších vodných nádržiach tohto štátu je rekordne málo vody.

Washington 25. októbra (TASR) – Kaliforniu po mesiacoch sucha zasiahla v nedeľu večer intenzívna búrka, ktorá spôsobila rozsiahle záplavy a zosuvy pôdy v požiarmi zdevastovanej severnej časti tohto amerického štátu. Informovuje o tom agentúra Reuters.

„Ide o 'atmosférickú rieku', ktorá sa pohybuje nad severnou Kaliforniou," povedal Marc Chenard z Národnej meteorologickej služby, pričom búrku označil za „cyklónovú bombu" – intenzívnu poveternostnú udalosť spôsobenú prudkým poklesom barometrického tlaku. Pojmom „atmosférická rieka" (atmospheric river) sa označuje relatívne úzke pásmo koncentrovanej vlhkosti v atmosfére.

Meteorológovia v nedeľu očakávali, že v niektorých oblastiach naprší až 25 centimetrov zrážok. Záplavy hlásili z metropolitnej oblasti San Francisca a okresov Napa a Sonoma. Sprievodné vetry, ktoré miestami dosahovali rýchlosť 80 kilometrov za hodinu, povalili vedenie a desiatky tisícov ľudí odrezali od elektriny.

Kalifornská polícia medzitým zavrela časť cestnej komunikácie v okresoch Butte a Plumas v dôsledku niekoľkých zosuvov pôdy, ku ktorým došlo v oblasti zdevastovanej v auguste požiarom Dixie Fire – druhým najväčším v dejinách tohto štátu.

Tlaková níž zasiahla aj štáty Oregon a Washington, kde sú momentálne bez dodávok elektrickej energie desaťtisíce ľudí. V Seattli zahynuli dvaja ľudia, keď na ich vozidlo spadol strom.

Búrka prišla po najrušnejšej sezóne požiarov v dejinách Kalifornie. Väčšinu severnej časti štátu podľa amerických úradov navyše trápi vážne až extrémne sucho. Vyprahnutá zem a neprítomnosť vegetácie vytvárajú podmienky pre náhle a rozsiahle záplavy.

„Jazvy (v zemi) po lesných požiaroch vytvárajú oblasti, kde voda spravidla tečie rýchlejšie, takže tam je najväčšie riziko prívalových povodní," priblížil Chenard.

Zatiaľ nie je jasné, či súčasné vlhké počasie pomôže vyprahnutým oblastiam na západe USA. Kalifornské počasie je čoraz teplejšie a suchšie, čo znamená, že značná časť napadanej vody sa opäť vyparí do atmosféry, približuje AP.

Tento rok bol druhým najsuchším v dejinách Kalifornie a v najdôležitejších vodných nádržiach tohto štátu je rekordne málo vody.