Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

USA sužuje extrémne mrazivé počasie, aerolínie zrušili lety

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Viac ako 1500 vnútroštátnych letov bolo v USA zrušených vo štvrtok a najmenej ďalších 760 je ohrozených v piatok.

Washington 22. decembra (TASR) - Aerolínie zrušili v Spojených štátoch pred sviatkami viac ako 2000 letov pre silnú zimnú búrku. Extrémne mrazivé počasie sužuje USA práve v období zvýšeného cestovného náporu, keď mnoho ľudí plánuje stráviť Vianoce zo svojimi rodinami. TASR o tom informuje na základe štvrtkovej správy agentúry Reuters.

Americká Federálna správa letectva vo štvrtok uviedla, že na Stredozápade USA hlásia výdatné snehové búrky, ktoré komplikujú letecké spojenie s mestami Chicago, Detroit a Saint Paul.

Viac ako 1500 vnútroštátnych letov bolo v USA zrušených vo štvrtok a najmenej ďalších 760 je ohrozených v piatok, vyplýva z údajov zverejnených na webstránke FlightAware.

Národná meteorologická služba vo štvrtok uviedla, že v priebehu niekoľkých hodín v americkom vnútrozemí klesli teploty o 10 stupňov Celzia, píše agentúra AP.

Na extrémne mrazivé počasie v Spojených štátoch upozornil vo štvrtok aj americký prezident Joe Biden. Podľa jeho slov nejde o bežnú snehovú kalamitu, ktorú si mnoho Američanov pamätá z detstva. "Je to vážne," povedal.

Úrady v najmenej piatich amerických štátoch – Kentucky, Missouri, Oklahoma, Georgia a Severná Karolína – vyhlásili pre mimoriadne mrazivé počasie stav núdze, píše agentúra AFP.

V minulom roku zrušili aerolínie v USA pred Vianocami tisícky letov pre rozšírenie ochorenia COVID-19 medzi leteckým personálom, pripomína Reuters.