Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Počasie

USA sužujú husté sneženie a tornáda, hlásia tri obete

Na snímke zničená hydinová farma po prechode tornáda v stredu 14. decembra 2022 v Pelahatchi v americkom štáte Mississippi. Foto: TASR/AP

Búrkový systém priniesol na stredozápad USA podmienky podobné fujavici. Cesty a školy boli uzavreté a niektoré oblasti hlásili až 1,2 metra napadaného snehu.

Washington 15. decembra (TASR) - Najmenej traja ľudia zahynuli v americkom štáte Louisiana v dôsledku rozsiahleho silného búrkového systému, ktorý sa presúva na východ Spojených štátov. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AP a stanice BBC.

V okolí Louisiany utrpelo podľa úradov niekoľko ľudí zranenia. V stredu večer v celom štáte došlo k viac ako 40.000 výpadkom elektriny. Deň predtým prišli o život chlapec a jeho matka, keď ich dom zničilo tornádo. Ďalšou obeťou bola 56-ročná žena, ktorú našli pred jej domom vo farnosti St. Charles Parish.

Búrkový systém priniesol na stredozápad USA podmienky podobné fujavici. Cesty a školy boli uzavreté a niektoré oblasti hlásili až 1,2 metra napadaného snehu. Približne 3300 letov meškalo a viac než 150 ďalších bolo zrušených.

Pre približne 500.000 ľudí v štyroch federálnych štátoch – Nebraske, Wyomingu, Južnej Dakote a Minnesote – platí výstraha pred snehovými metelicami, keďže cestovanie sťažuje silný vietor a husté sneženie. Pre ďalšie milióny ľudí po celej krajine platia menej závažné výstrahy pred zimným počasím.