Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

V Banskej Bystrici vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Silný dážď zasiahol mesto v stredu v čase medzi 15.30 a 16.15 h

Banská Bystrica 24. mája (TASR) - V Banskej Bystrici je po poobednom silnom prívalom daždi vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Vyhlásili ho na krízovom štábe, ktorý zvolal primátor Ján Nosko. Na území mesta došlo k zatopeniu viacerých ulíc, ale aj objektov mesta. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Silný dážď zasiahol mesto v stredu v čase medzi 15.30 a 16.15 h. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu v časti Radvaň dosiahli zrážky nadpriemerné množstvo a pohybovali sa do 29 milimetrov za hodinu. Medzi zatopenými objektmi je aj Mestský mládežnícky štadión Kráľová - Radvaň, kde zalialo šatňu.

"Vzhľadom na hlásené záplavy primátor Ján Nosko zvolal v priebehu dňa na mestskom úrade krízový štáb, kde od 16.00 h vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Zúčastnili sa na ňom zamestnanci mestského úradu a náčelník mestskej polície. Kontaktovali Hasičský a záchranný zbor (HaZZ), Stredoslovenskú vodárenskú prevádzkovú spoločnosť, Slovenský vodohospodársky podnik, ktoré oznámili, že aj napriek extrémnemu množstvu zrážok je hladina Hrona nízka a klapky sú v poriadku. Kanalizačné vpusty nestíhali odvádzať extrémne množstvo zrážok," konštatovala Adamovičová.

Samospráva situáciu intenzívne monitoruje a postupne zbiera dokumentáciu o spôsobených škodách. V týchto chvíľach sú v teréne dobrovoľní hasiči, HaZZ, zamestnanci mesta a mestskí policajti pripravení odstraňovať následky. Spoločnosť MIS - Milan Smädo, ktorá má na starosti údržbu ciest a komunikácií v meste, sa postará o vyčistenie ciest a kontrolu kanalizačných vpustov.