Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Počasie

V Británii silný vietor a dážď obmedzili dopravu

Na snímke Rebecca Saycellová drží mačku svojej matky Jessie pred zničeným domom svojich rodičov po tom, ako "lokálne tornádo" strhlo strechy 27. decembra 2023 v Manchestri. Foto: TASR - AP

Počasie prerušilo dodávky elektriny pre tisíce domácností v Anglicku a Walese.

Londýn 3. januára (TASR) - Silný vietor a dážď v stredu obmedzil dopravu a prerušil dodávky elektriny pre tisíce domácností v Anglicku a Walese. Úrady vydali stovky varovaní pred záplavami. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Britská environmentálna agentúra vydala v stredu ráno 294 výstrah pred vysokou hrozbou záplav a 341 varovaní s nižším rizikom. Osem výstrah a 32 varovaní pred záplavami vydali aj vo Walese. Meteorológovia nevylučujú lokálne ani mimoriadne silné záplavy.

Distribučné spoločnosti uviedli, že približne 10.000 domácností ostalo v dôsledku nepriaznivého počasia bez elektriny.

Spoločnosť National Highways, zodpovedná za zjazdnosť diaľnic a hlavných ciest v Anglicku uviedla, že pre záplavy uzavrela niekoľko dôležitých ciest a potrvá to až niekoľko hodín, pretože sa očakáva ďalší dážď.

Cestujúcich na obmedzenia v doprave upozorňujú aj vlakové spoločnosti, pretože v dôsledku silného vetra popadali na koľajnice stromy.

Meteorologická služba Met Office informovala, že na ostrove Isle Of Wight na južnom pobreží Anglicka dosiahol v utorok poobede vietor rýchlosť 151 kilometrov za hodinu. V stredu na letisku Exeter v grófstve Devon to bolo 130 kilometrov za hodinu.