Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Počasie

CHORVÁTSKO SUŽUJÚ POŽIARE: Ľudia pri Šibeniku opúšťajú svoje domovy

Hasič sleduje požiar v chorvátskom Zatone 13. júla 2022. V chorvátskej Dalmácii v stredu vypukli tri veľké požiare – dva v oblasti Šibenika a jeden v oblasti Zadaru. Foto: TASR/AP

Podľa premiéra ide o najväčšie požiare tohto leta v Chorvátsku.

Záhreb 13. júla (TASR) - V chorvátskej Dalmácii v stredu vypukli tri veľké požiare – dva v oblasti Šibenika a jeden v oblasti Zadaru. V Zatone a Rasline pri Šibeniku požiar zasiahol aj obydlia, zhorelo desať až dvadsať domov. Situáciu komplikuje silný vietor, hasičom pomáhajú aj vojaci a celkovo štyri hasičské lietadlá. Zatiaľ neboli hlásení žiadni zranení, informuje TASR podľa správ Chorvátskej rádiotelevízie (HRT) a webu novín Dnevnik.

Meteorológ Izidor Pelajić na Twitteri zverejnil satelitnú snímku z družice Eumetsat ukazujúcu, že požiare v Dalmácii vidno aj z vesmíru.

Do Šibenika v stredu večer pricestoval aj premiér Andrej Plenković. Médiám neskôr povedal, že najhoršia situácia je v Rasline a Zatone. Ide podľa neho o najväčšie požiare tohto leta v Chorvátsku, vláda však zatiaľ neplánuje požiadať o pomoc iné krajiny.

Pohľad na požiar za Zatonom neďaleko Vrsi v Chorvátsku, 13. júla 2022.
Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková


Ako uviedol vedúci odboru civilnej ochrany v Šibeniku Danijel Mileta, oblasť zasiahol najhorší požiar za najmenej desať rokov. Mnoho ľudí opustilo svoje domovy.

Reportérka Dnevnika podvečer informovala o prebiehajúcej evakuácii obyvateľov obcí Raslina a Zaton na člnoch cez morskú zátoku smerom na obec Bilice. Ľudí tam ubytovali v domove dôchodcov a študentskom internáte.

Hasičské vozidlo stojí neďaleko požiaru v chorvátskom Zatone 13. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Pohľad na požiar za Zatonom neďaleko Vrsi v Chorvátsku, 13. júla 2022.
Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková