Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

V ČR namerali doposiaľ najvyššiu novoročnú teplotu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Najteplejším za takmer 90 rokov bol aj Silvester a teploty v piatok prepisovali rekordy na mnohých miestach.

Praha 1. januára (TASR) - V ČR zaznamenali v sobotu meteorológovia doposiaľ najvyššiu novoročnú teplotu. V obci Kopisty na severe krajiny totiž namerali 15,7 stupňa Celzia. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

V obci Kopisty tak bol prekonaný doterajší novoročný rekord 14,5 stupňa Celzia z Valašského Meziříčí z roku 1936. Rekordnú maximálnu teplotu pre Nový rok zaznamenali viac ako tri štvrtiny staníc, ktoré robia merania 30 a viac rokov. Doterajšie maximá pre Nový rok sobotňajšie teploty vyrovnali alebo prekonali na 124 zo 160 dlhodobo merajúcich meteorologických staníc, píšu Novinky.cz.

Najteplejším za takmer 90 rokov bol aj Silvester a teploty v piatok prepisovali rekordy na mnohých miestach. Podľa meteorológov zaznamenalo rekordnú maximálnu teplotu pre 31. december v piatok 130 zo 158 staníc. V severočeskom meste Děčín a v Českých Budějoviciach na juhu krajiny namerali v piatok 15,3 stupňa Celzia a viac ako 15 stupňov bolo aj v Tepliciach, kde zaznamenali 15,2 stupňa. "Nad 15 stupňov Celzia sa v minulosti dostala teplota iba v rokoch 1925 a 1935, keď bola v Hradci Králové nameraná vôbec najvyššia silvestrovská teplota 16,3 stupňa Celzia," doplnili meteorológovia.