Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Počasie

V najvyšších polohách hôr pripadlo 25 centimetrov snehu

Na archívnej snímke príroda vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Na viacerých miestach hrozí lavínové nebezpečenstvo.

Liptovský Hrádok 4. apríla (TASR) - V Nízkych, Západných Tatrách a nižších polohách Vysokých Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo vyšších polohách Vysokých Tatier (nad 2200 metrov nad morom) je v nedeľu zvýšená lavínová hrozba, tretí stupeň. Za posledných 24 hodín tu napadlo do 25 centimetrov nového snehu. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Sneženie bolo sprevádzané silným severným a severozápadným vetrom. Na záveterných strmých svahoch vyšších polôh je snehová pokrývka len mierne až slabo spevnená, nachádzajú sa tu nebezpečné snehové dosky a vankúše. V nižších polohách ochladenie pomohlo k zvýšeniu stability snehovej pokrývky na svahoch všetkých orientácií," konkretizoval Sedlák.

V Malej a Veľkej Fatre trvá malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z piatich. Snehová pokrývka je tu podľa Sedláka nerovnomerne rozložená a v nižších polohách nesúvislá.

Ráno prevládalo na horách polooblačné počasie, v najvyšších polohách slabé sneženie. Teplota sa pohybovala od mínus 15 do mínus troch stupňov Celzia. Fúkal prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou v nárazoch do 15 metrov za sekundu.