Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

V nedeľu bude veterno najmä na západe aj na horách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Veterno má byť v niektorých okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Výstraha prvého stupňa pred vetrom v týchto lokalitách platí do 18.00 h.

Bratislava 3. októbra (TASR) – V nedeľu bude veterno najmä na západe krajiny a na horách. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa.

Veterno má byť v niektorých okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Výstraha prvého stupňa pred vetrom v týchto lokalitách platí do 18.00 h. V týchto miestach sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 45 kilometrov za hodinu alebo v nárazoch 65 až 70 kilometrov za hodinu.

Silný vietor bude fúkať aj v okresoch v okolí Vysokých a Nízkych Tatier, kde platí výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách. V niektorých okresoch Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja sa na horách miestami v polohách na 1300 metrov očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná. Predstavuje však potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," dodali meteorológovia. Výstraha platí do 23.00 h.