Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

V noci môže teplota niekde klesnúť na mínus 21 stupňov Celzia

Na snímke námraza na stromoch pri ceste do lyžiarskeho strediska Jahodná pri Košiciach 11. decembra 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

V niektorých severných okresoch stredného a východného Slovenska treba zároveň naďalej počítať s tvorbou snehových jazykov a závejov.

Bratislava 8. januára (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil pre niektoré severné oblasti výstrahy pred nízkymi teplotami. Výstrahy druhého stupňa platia predbežne pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa a Bardejov. Teploty tam môžu v noci z pondelka na utorok (9. 1.) klesnúť ojedinele na mínus 20 až 21 stupňov Celzia.

"Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká," upozorňujú meteorológovia. Výstrahy platia predbežne od polnoci do utorka do 9.00 h.

Výstrahy prvého stupňa pred nízkymi teplotami platia pre viaceré okresy Žilinského a Prešovského kraja, okresy Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves (Košický kraj) a okres Brezno (Banskobystrický kraj). Teploty tam môžu ojedinele klesnúť na mínus 15 až 19 stupňov Celzia.

V niektorých severných okresoch stredného a východného Slovenska treba zároveň naďalej počítať s tvorbou snehových jazykov a závejov. Pre niektoré okresy platia naďalej výstrahy prvého a druhého stupňa pred vetrom i vetrom na horách.