Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

V okresoch Michalovce a Trebišov platí 2.stupeň výstrahy pred povodňou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Výstraha prvého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa platí pre okres Levice-východ.

Bratislava 23. januára (TASR) - V lokalite Michaloviec a Trebišova vyhlásili v pondelok ráno druhý stupeň výstrahy pred povodňou. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Zároveň platí na väčšine územia výstraha pred poľadovicou a hmlou.

Výstrahu druhého stupňa pred povodňou vyhlásili v okrese Michalovce a Trebišov (bez Roňavy). Vzhľadom na spadnuté zrážky na našom aj ukrajinskom území a nasýtenosť povodia budú podľa SHMÚ na toku Bodrog a Latorica pretrvávať vysoké vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity. Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Výstraha prvého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa platí pre okres Levice-východ. "Vzhľadom na nasýtenosť povodí a postup vlny (dotekanie) z horného úseku, je na dolnom Ipli predpoklad vzostupu vodných stavov na úrovni stupňov povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia.

Výstrahy prvého stupňa pred poľadovicou a hmlou platia do 10.00 h. Na poľadovicu si treba dávať pozor na celom území s výnimkou niektorých okresov na východe Slovenska. Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Výstraha pred hmlou platí na celom území Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja a v niektorých okresoch Trenčianskeho a Košického kraja. Dohľadnosť hmly je od 50 do 200 metrov.