Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

V pondelok má byť veterno, na severe sa môžu vyskytnúť snehové jazyky

Na snímke veterný rukáv - ukazovateľ smeru vetra. Foto: TASR - Michal Svítok

Výstrahy druhého stupňa platia pre všetky okresy v Bratislavskom kraji a pre niektoré okresy v Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Prešovskom kraji, píše SHMÚ.

Bratislava 25. marca (TASR) – Počas pondelka (27. 3.) má byť veterno na celom území Slovenska. V okresoch na severe sa môžu tvoriť aj snehové jazyky a záveje. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého aj druhého stupňa.

Výstrahy druhého stupňa platia pre všetky okresy v Bratislavskom kraji a pre niektoré okresy v Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Prešovskom kraji. V týchto okresoch sa podľa meteorológov očakáva ojedinele výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 60 kilometrov za hodinu alebo krátkodobo v nárazoch rýchlosť 85 až 95 kilometrov za hodinu. Táto rýchlosť predstavuje podľa SHMÚ zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Vo všetkých okresoch Banskobystrického a Trenčianskeho kraja a v časti okresov v Košickom, Nitrianskom, Trnavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji platí výstraha prvého stupňa pred vetrom.

V pondelok od 11.00 h vydali meteorológovia v niektorých okresoch Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja výstrahy druhého stupňa pred vetrom na horách. "V polohách nad 1500 metrov sa očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu, teda silnú až mohutnú víchricu," poznamenali meteorológovia. Zároveň pre niektoré okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja platia výstrahy prvého stupňa pred vetrom na horách.

Pre okresy Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa vydal SHMÚ počas pondelka výstrahy pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Ich tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.