Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Počasie

V Prešovskom kraji výrazne stúpli hladiny viacerých tokov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Okrem obce Lenartov v Bardejovskom okrese došlo k záplavám i v obci Malý Šariš v okrese Prešov.

Lenartov/Malý Šariš 12. júla (TASR) – Miestami silné lokálne zrážky spôsobili v nedeľu 11. júla popoludní zvýšenie hladín viacerých vodných tokov v Prešovskom kraji. Okrem obce Lenartov v Bardejovskom okrese došlo k záplavám i v obci Malý Šariš v okrese Prešov, uviedol pre TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, ktorý sa odvolal na vyhlásené stupne povodňovej aktivity v jednotlivých obciach. Na území celého kraja absolvovali hasiči počas nedele spolu 26 výjazdov.

Ako Bosák informoval, v Lenartove došlo k vybreženiu Večného potoka s prítokmi aj z dôvodu dotekania vnútorných vôd z okolitého prostredia. Starostka tam tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila od 17.15 h. Vybrežená voda zo Šarišského potoka zaplavila aj domy a pozemky v obci Malý Šariš, kde tiež vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Ten platí aj v obciach Mníšek nad Popradom a Sulín v okrese Stará Ľubovňa, kde po silných prívalových dažďoch stúpli hladiny rieky Poprad a tiež drobných lokálnych tokov.

"Kolegovia z jednotlivých správ povodí sú v teréne a monitorujú situáciu. Po poklese vodných hladín začnú s povodňovými zabezpečovacími prácami na miestach, kde je to potrebné," dodal Bocák.

Podľa slov Slávky Domenovej z vnútorného oddelenia Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove pomáhalo pri odstraňovaní následkov zvýšenej zrážkovej činnosti v rámci kraja spolu 74 profesionálnych hasičov s 27 kusmi techniky. Najviac (sedem) výjazdov absolvovali hasiči z Okresného riaditeľstva HaZZ v Prešove, na šiestich miestach pomáhali hasiči z Vranovského okresu, štyrikrát zasahovali profesionáli z Okresného riaditeľstva vo Svidníku. "Išlo najmä o technické zásahy a technickú pomoc pri odstraňovaní prekážok v dôsledku popadaných stromov a čerpanie vody z komunikácií, garáží, suterénov a pivníc rodinných domov," doplnila pre TASR.