Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Počasie

V slovenských pohoriach platí druhý stupeň lavínovej hrozby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo všetkých pohoriach počasie ovplyvňuje teplý front, teplota v najvyšších polohách dosahuje mínus šesť stupňov Celzia.

Liptovský Hrádok 24. decembra (TASR) – Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v piatok vo všetkých slovenských pohoriach. Za poslednú periódu sneženia napadlo vo Vysokých, Západných Tatrách a Malej Fatre aj viac ako pol metra snehu. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Silný vietor sneh neustále prenáša na záveterne orientované svahy a je rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Nebezpečné sú vysoko položené žľaby, muldy a sedlá, kde je na tvrdom podklade nafúkané väčšie množstvo snehu v podobe snehových dosiek a vankúšov," priblížil Sedlák s tým, že na všetkých týchto miestach je možné uvoľnenie lavíny pri veľkom dodatočnom zaťažení.

V stredných polohách napomáha k stabilizácii snehovej pokrývky oteplenie. Na rozhraní starého a vetrom previateho snehu sa podľa Sedláka nachádza kritická vrstva krúpkov. "Vo vnútri snehovej pokrývky vznikajú v dôsledku predchádzajúcich veľkých teplotných rozdielov nestabilné vrstvy hranatozrnného snehu," dodal.

Vo všetkých pohoriach počasie ovplyvňuje teplý front, teplota v najvyšších polohách dosahuje mínus šesť stupňov Celzia. Fúka západný až juhozápadný vietor s rýchlosťou v nárazoch do 20 metrov za sekundu.