Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Počasie

V slovenských pohoriach platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračná snímka. Foto: FB: Horská záchranná služba

Na horách je v pondelok zamračené, teplota vzduchu sa pohybuje od mínus 15 do mínus dvoch stupňov Celzia.

Liptovský Hrádok 27. decembra (TASR) – Vo všetkých slovenských pohoriach platí v pondelok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Upozornil, že nad pásmom lesa sú nebezpečné najmä strmé žľaby a muldy severných orientácií. "Vplyvom chladného počasia sa tu v minulom týždni vytvorili nebezpečné vrstvy hranatozrnného snehu, na ktorom sa miestami nachádzajú snehové dosky a vankúše," priblížil Krajčí s tým, že ich uvoľnenie je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Snehová pokrývka počas posledného týždňa pribúdala. "Snežilo vo všetkých pohoriach. Na severných stranách viac pôsobil vietor, na južnej strane sa ešte väčšinou nachádza prachový sneh, ktorý ale postupne sadá. Pod týmto snehom sa nachádzajú v snehovej pokrývke vrstvy staršieho hranatozrnného snehu a pod skalnými stenami sa mohli zachovať aj krúpky. Tieto vrstvy môžu byť potenciálnou klznou vrstvou lavín," doplnil Krajčí.

Na horách je v pondelok zamračené, teplota vzduchu sa pohybuje od mínus 15 do mínus dvoch stupňov Celzia. Fúka mierny severozápadný vietor s rýchlosťou dva až päť metrov za sekundu, v nárazoch do sedem metrov za sekundu.