Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Počasie

V slovenských pohoriach platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: FB: Horská záchranná služba

Hlavným lavínovým problémom naďalej ostáva vetrom previaty sneh, najmä vo vyšších polohách pohorí.

Liptovský Hrádok 24. februára (TASR) – V slovenských pohoriach platí vo štvrtok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

Hlavným lavínovým problémom naďalej ostáva vetrom previaty sneh, najmä vo vyšších polohách pohorí. "Ten je z poslednej periódy sneženia (do 10 centimetrov) situovaný najmä na záveterné svahy južných, juhovýchodných a východných orientácií. Tu je uložený vo forme tvrdých a krehkých snehových dosiek a vankúšov, ktoré je možné uvoľniť najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Pozor si treba dávať aj na miesta, kde typ a tvar terénu vytvárajú závetrie," upozornil Bešinský.

Vplyvom jasného slnečného počasia sa očakáva počas dňa oteplenie. "Vyskytnúť sa môžu samovoľné mokré lavíny a splazy z nového snehu, prevažne na južných svahoch. Na severných expozíciách najvyšších polôh sa v snehovej pokrývke nachádza trvalo slabá nestabilná vrstva hranatozrnného snehu," dodal Bešinský.