Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Počasie

V súvislosti s požiarmi neďaleko Antalye hospitalizovali desiatky ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na sociálnych sieťach a v tureckých televíziách boli zverejnené zábery, na ktorých vidno, ako vrtuľníky hasia horiace budovy a polia v Manavgate a jeho okolí.

Ankara 29. júla (TASR) - Desiatky ľudí na juhu Turecku v stredu hospitalizovali, pretože sa nadýchali dymu alebo utrpeli popáleniny v dôsledku požiarov, ktoré vyčíňajú v okolí prímorského mesta Manavgat v provincii Antalya. Informovala o tom agentúra AFP.

Na sociálnych sieťach a v tureckých televíziách boli zverejnené zábery, na ktorých vidno, ako vrtuľníky hasia horiace budovy a polia v Manavgate a jeho okolí.

Podľa miestnych predstaviteľov boli evakuované štyri štvrte mesta, ale plamene sa už čiastočne podarilo dostať pod kontrolu.

Podľa tureckých médii hospitalizovali 62 ľudí, ktorí sa nadýchali dymu, zatiaľ čo s popáleninami boli hospitalizovaní traja ľudia. Išlo prevažne o miestnych obyvateľov.

Štátna tlačová agentúra Anadolu pritom poprela správy, podľa ktorých mali vrámci preventívnych opatrení evakuovať miestnu nemocnicu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prisľúbil, že postihnutí obyvatelia dostanú všetku potrebnú pomoc.

Zatiaľ nie je jasné koľkých ľudí sa požiare dotkli, podľa tureckej televízie NTV však zhorelo 20 budov, ktoré celkovo obývalo približne 500 ľudí.

Manavgat sa nachádza asi 75 kilometrov východne od známeho juhotureckého letoviska Antalya. Okolitý región je obľúbenou dovolenkovou destináciou turistov z Európy, najmä obyvateľov Ruska a iných častí východnej, respektíve strednej Európy.

Starosta Antalye Muhittin Böcek ubezpečil, že požiare nepredstavujú žiadne riziko pre miestne turistické rezorty. Naznačil pritom, že požiare, ku ktorých šíreniu prispieva silný vietor, mohli byť založené úmyselne.

Turecký minister poľnohospodárstva Bekir Pakdemirli uviedol, že požiare vypukli v štyroch rôznych lokalitách. Zatiaľ je však podľa neho predčasné hovoriť o tom, čo ich spôsobilo. Prezident Erdogan ubezpečil, že vo veci sa už začalo vyšetrovanie.

Plamene podľa miestnych úradov neohrozili nijakých turistov. Do boja s ohňom boli nasadené aj minimálne dve hasiace lietadlá a 15 helikoptér.