Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Počasie

Väčšinu Česka zasiahnu veľmi silné búrky, varujú meteorológovia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

ČHMÚ ďalej upozorňuje, že nárazy vetra môžu lámať vetvy a vyvracať stromy.

Praha 20. mája (TASR) - Meteorológovia rozšírili a predĺžili výstrahu pred veľmi silnými búrkami na väčšine územia Česka. Hroziť budú v piatok popoludní a večer, v miernejšej podobe aj v sobotu, informujú Novinky.cz.

"Očakáva sa ojedinelý výskyt veľmi silných búrok sprevádzaných nárazmi vetra s rýchlosťou približne 90 kilometrov za hodinu, krúpami s veľkosťou zhruba dva centimetre a krátkodobými úhrnmi okolo 30 milimetrov," uviedol na sociálnej sieti Twitter Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Veľmi silné búrky budú hroziť od 16.00 h v piatok až do 02.00 h v sobotu na celom území Česka s výnimkou Moravskosliezskeho, Olomouckého, Zlínskeho a Juhomoravského kraja, ako aj častí Pardubického kraja a Vysočiny.

Tam sa môžu do sobotňajšieho rána objavovať silné búrky. Môžu byť tiež sprevádzané krupobitím a zrážkovými úhrnmi okolo 30 milimetrov. Nárazy vetra by mali dosahovať až 70 kilometrov za hodinu, doplnili meteorológovia.

ČHMÚ ďalej upozorňuje, že nárazy vetra môžu lámať vetvy a vyvracať stromy. Nebezpečenstvo predstavujú aj krúpy a blesky. Podľa výstrahy ČHMÚ je možné očakávať aj škody na majetku, výpadky v energetike a problémy v doprave.