Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Počasie

Večer hrozia búrky na západe, postúpia aj na stred a východ Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V utorok meteorológovia vydali výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami pre okresy Michalovce, Trebišov, Košice-okolie a Košice-mesto.

Bratislava 4. júla (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal od pondelka večera výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Platí pre okresy najmä na západnom Slovensku a v niektorých okresoch na severozápade a juhu krajiny. Informujú o tom meteorológovia na svojom webe s tým, že výstraha platí do utorkovej (5.7.) 21.00 h.

Zároveň od 6.00 h v utorok platí tiež výstraha pred búrkami, a to vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja a niektorých okresoch Košického a Prešovského kraja. V týchto okresoch je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút a s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Pri búrkach môžu byť podľa meteorológov obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie. "Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov - stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov," uviedli meteorológovia.

Krúpy môžu poškodiť vegetáciu a ich súvislá vrstva na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku. Vietor môže zas spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov).

V utorok meteorológovia vydali výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami pre okresy Michalovce, Trebišov, Košice-okolie a Košice-mesto. V týchto lokalitách sa ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 stupňov Celzia. Výstraha platí od utorka 13.00 do 18.00 h.