Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

ŠTÚDIA: Sucho na juhozápade USA je najhorším za vyše tisícročie

Na archívnej snímke ľudia kráčajú okolo merača teploty vzduchu, ktorý ukazuje 56 stupňov Celzia v Národnom parku Údolie smrti v americkom štáte Kalifornia v nedeľu 11. júla 2021. Foto: TASR/AP

Pokračujúce sucho spôsobilo v americkom štáte Kalifornia rekordný pokles hladiny jazier, vodných nádrží a riek, čo zhoršuje situáciu s prírodnými požiarmi.

Phoenix 16. februára (TASR) - Juhozápad Spojených štátov sužuje najväčšie sucho od roku 800, keď v Európe vládol franský kráľ Karol Veľký. Uvádza sa to v novej štúdii publikovanej vo vedeckom mesačníku Nature Climate Change, ktorá vychádza z výskumu letokruhov a drevených trámov zachovaných na archeologických lokalitách domorodých obyvateľov USA. TASR správu prevzala zo servisu stanice BBC.

Pokračujúce sucho spôsobilo v americkom štáte Kalifornia rekordný pokles hladiny jazier, vodných nádrží a riek, čo zhoršuje situáciu s prírodnými požiarmi. Súčasné sucho v tejto oblasti je najhorším 22-ročným súvislým obdobím za uplynulých zhruba 1200 rokov. Posledné sucho trvajúce niekoľko desaťročí sa tam vyskytlo v 16. storočí, ale nebolo až také vážne.

Západná polovica Spojených štátov podľa údajov amerického úradu Drought Monitor zažíva sucho počas väčšiny dvoch uplynulých desaťročí. Regulačné orgány pre vodné toky vlani vyhlásili nedostatok vody na rieke Colorado, ktorá je jedným z najväčších zdrojov života na západe USA, čo spôsobilo zníženie dodávok pitnej vody pre zhruba 40 miliónov Američanov.

"Spoločnosť sa spolieha na množstvo vody, aké tu bolo v 20. storočí. Ale teraz, keď počet molekúl vody, ktoré máme k dispozícii, klesá, je naozaj čas, aby sme si uvedomili, koľko vody máme na spotrebovanie," povedal pre rozhlasovú stanicu National Public Radio (NPR) hlavný autor predmetnej štúdie Park Williams, profesor z Kalifornskej univerzity (UCLA).

Nie všetky suchá sú spôsobené klimatickými zmenami, ale nadmerné teplo v atmosfére odčerpáva zo zeme viac vlhkosti, čo ešte zhoršuje tento efekt. Od začiatku priemyselnej éry sa planéta oteplila už o 1,2 stupňa Celzia a teploty budú naďalej stúpať, pokiaľ vlády na celom svete výrazne neznížia emisie.