Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Arktická zima sa nechystá, nasnežiť ešte môže

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Niektoré miesta na východe Slovenska boli v priebehu januára bez mrazov, je to jav, aký sa tu v zime nikdy nevyskytol.

Bratislava 27. januára (Teraz.sk) - Najmä v horských polohách pribudla snehová pokrývka, počas celého januára sa Slovensko nedočkalo výraznejšieho ochladenia v podobe vpádu arktického vzduchu. „Do konca januára sa toho už veľa nezmení, no zažili sme aj roky ako napríklad 2012, kedy takéto ochladenie prišlo vo februári,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Ako dodal, spolu s blížiacim sa koncom zimy sa rozpadáva tzv. polárny vortex, teda mohutný vzduchový vír krúžiaci okolo severného pólu. Tým sa zvyšuje pravdepodobnosť, že sa vzduch spoza polárneho kruhu dostane do južnejších zemepisných šírok, hoci možný je opačný scenár, totiž, že veľmi teplý vzduch prenikne hlboko na sever.

Miernosť tohtoročnej zimy dokresľuje fakt, že na niektorých miestach východného Slovenska od 30. decembra do konca piatej pentády januára, teda väčšinu januára, vôbec nezaznamenali teplotu vzduchu so zápornou hodnotou. Jednoducho po celý čas tam nemrzlo.

Vo Vysokej nad Uhom sa prvý mráz objavil 25. januára ráno, v Michalovciach či Somotore 26. januára. „V čase, kedy by zima mala vrcholiť bolo viac než 25 dní bez mrazu. To sa dá označiť za novú skúsenosť, pretože na východnom Slovensku sa to ešte nestalo. Klimatické podmienky to nikdy neumožňovali, keďže tam prevláda skôr kontinentálna klíma v porovnaní so západom krajiny. Prispela k tomu absencia snehovej pokrývky, aj vietor, no je jasné, že takéto vážne dôsledky spôsobuje nielen nejaká anomália, ale systémová zmena našej klímy,“ doplnil Pavel Faško.

Napokon prvá polovica zím s nedostatkom snehu postavila pred neutešenú realitu aj prevádzkovateľov a majiteľov zimných stredísk. Podľa prognóz lyžovačka v podobe, v akej ju poznáme, nebude v budúcnosti na mnohých miestach možná.

A čo nás čaká v ďalších dňoch? Počas januára podľa Faška prevládala poveternostná situácia, keď na Slovensku prevažovalo prúdenie teplejšieho vzduchu od juhu alebo juhozápadu. Preto tiež pribudol sneh v oblasti Slovenského rudohoria, v Kremnických a Štiavnických vrchoch, v Nízkych Tatrách či južných oblastiach Veľkej Fatry.

„Tam je najviac snehu na Slovensku a tam tiež nastávali počas minulého víkendu kalamitné stavy. Na začiatku budúceho týždňa by mal na Slovensko prúdiť chladnejší a vlhký vzduch od severozápadu a to by malo priniesť viac snehu do severných a severozápadných oblastí ako sú Kysuce či Orava,“ avizoval klimatológ Pavel Faško. „Do strednej Európy potom bude zasahovať Azorská tlaková výš a my by sa mali nachádzať na jej severnom okraji. Slovensko by tak malo byť v západnom až severozápadnom prúdení medzi touto tlakovou výšou a tlakovými nížami postupujúcimi od Atlantiku. Keďže sa vo februári blížia jarné prázdniny, je šanca, že dovtedy ešte nasneží.“


SOBOTA 28. 1. 2023
Polooblačno až oblačno a na severe ojedinele snehové prehánky.
Minimálna teplota: -1° až -10°C
Maximálna teplota: -5° až 4°C
S vietor 2 až 6 m/s

NEDEĽA 29. 1. 2023
Polooblačno až oblačno a ojedinele snehové prehánky.
Minimálna teplota: -3° až -12°C
Maximálna teplota: -4° až 3°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 30. 1. 2023
Veľká oblačnosť až zamračené a od severozápadu postupne na mnohých miestach sneženie. V najnižších polohách aj zrážky kvapalné.
Minimálna teplota: -2° až -12°C
Maximálna teplota: -2° až 4°C
Z vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 31. 1. 2023
Oblačno až zamračené a najmä na severozápade sneženie.
Minimálna teplota: 2° až -7°C
Maximálna teplota: -3° až 4°C
SZ vietor 3 až 8 m/s

STREDA 01. 2. 2023
Polooblačno až oblačno a na severe miestami snehové prehánky.
Minimálna teplota: 0° až -8°C
Maximálna teplota: -3° až 3°C
JZ vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 02. 2. 2023
Polooblačno až oblačno a miestami občasné sneženie.
Minimálna teplota: 0° až -12°C
Maximálna teplota: -2° až 5°C
Z vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 03. 2. 2023
Zamračené a miestami občasné sneženie.
Minimálna teplota: 0° až -6°C
Maximálna teplota: -2° až 5°C
Z vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk