Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Blíži sa december. Kde prinesie sneženie?

Na snímke husté sneženie v popoludňajších hodinách v Bratislave 26. novembra 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 26. novembra (Teraz.sk) - Už v stredu na budúci týždeň sa začína meteorologická zima. Prinesie 1. december aj zimné počasie? Uvidíme konečne prvé snehové vločky? Doteraz ich bolo na Slovensku naozaj málo.

Ako pre Teraz.sk povedal klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), Slovensko sa v minulých dňoch ocitlo v oblasti studeného vzduchu, zároveň sa nad jeho územie začala presúvať zo západnej a juhozápadnej Európy smerom na východ rozsiahla brázda nízkeho tlaku. V nej sa nachádza zvlnené frontálne rozhranie, ktoré prinesie zrážky – spočiatku v podobe dažďa, ten by však mohol aj v nižších polohách prejsť do sneženia.

„Týka sa to najmä krajného západu a juhozápadu Slovenska, kde by sa mohol sneh objaviť aj v nižších polohách. Bohatšia by mohla byť snehová nádielka v pohoriach ležiacich na západe krajiny, teda na hrebeňoch Malých či Bielych Karpát a Javorníkov. Tam sa môže vytvoriť snehová pokrývka možno aj s dvojcifernou hodnotou hrúbky,“ uviedol Pavel Faško zo SHMÚ.

Takisto je predpoklad, že nasneží v horských oblastiach, v ktorých bolo snehu na toto obdobie zatiaľ len veľmi málo. Na Štrbskom Plese či v Telgárte napríklad do 25. novembra nezaznamenali ani len centimetrovú súvislú snehovú pokrývku. V Tatranskej Javorine mali tri dni a na Chopku deväť dní so snehovou pokrývkou. Na Lomnickom štíte bolo doteraz 58 dní so snehovou pokrývkou, často však tiež len symbolickou.

„Po prechode spomínanej brázdy nízkeho tlaku so zrážkami by sa malo na začiatku budúceho týždňa prechodne zmenšiť oblačnosť. Potom bude prakticky v priebehu celého budúceho týždňa pokračovať veľmi premenlivé počasie,“ avizoval klimatológ Pavel Faško. „Vzduch, ktorý k nám bude prúdiť, potom už bude o čosi teplejší. Front, ktorý príde v utorok poobede alebo v stredu, môže spočiatku aj do nižších polôh priniesť sneh, ako to však v zime často býva, toto sneženie časom prejde do dažďa. Nestále počasie bude potom pokračovať aj v druhej polovici budúceho týždňa.“

Nedá sa tiež zatiaľ presne povedať, na ktorých miestach budú zrážky tekuté a kde bude snežiť. Niekedy o tom podľa Faška rozhodujú veľmi malé rozdiely v teplote vzduchu. V predpovediach sa preto často uvádza interval nadmorskej výšky, od ktorej vyššie sa môže vyskytovať sneženie. Niekedy je to rozpätie dvesto alebo až štyristo metrov – a v tomto rozpätí sa skupenstvo zrážok môže meniť podľa teploty vzduchu, prostredia a ďalších okolností.

Treba dodať, že snežiť môže aj keď je teplota vzduchu nad nulou, na druhej strane nastávajú situácie, keď aj pri záporných teplotách prší a tvorí sa námraza. „To, či sneží alebo prší, závisí nielen od teploty vzduchu dva metre nad zemským povrchom, čo je výška, v ktorej sa obvykle teplota meria, ale od teploty celej vrstvy vzduchu medzi zemským povrchom a oblačnosťou, z ktorej zrážky vypadávajú,“ vysvetlil klimatológ.

„Dobrou správou však je, že v stredných a vyšších horských polohách by mala pribudnúť snehová pokrývka,“ doplnil Pavel Faško zo SHMÚ. Začiatok decembra sa teda ponesie v znamení bieleho snehu aspoň na horách.

SOBOTA 27.11.2021
Oblačno až zamračené a miestami, najmä na strednom Slovensku občasné sneženie. Pod 400 metrov aj zrážky kvapalné.
Minimálna teplota: 3° až -4°C
Maximálna teplota: -1° až 5 °C
JV vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 28.11.2021
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď. Od 1500 metrov, na západe a severozápade od 500 metrov, ojedinele aj nižšie sneženie.
Minimálna teplota: -1° až 4 °C
Maximálna teplota: 2° až 8 °C
Z vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 29.11.2021
Od juhu na mnohých miestach východného a stredného Slovenska dážď, ktorý bude od 300 metrov prechádzať do výdatnejšieho sneženia.
Minimálna teplota: -1° až -7 ° C
Maximálna teplota: -2° až 4 °C
Z vietor 2 až 6 m/s

UTOROK 30.11.2021
Prevažne oblačno a na viacerých miestach občasné sneženie. Na severozápade aj výdatnejšie sneženie.
Minimálna teplota: 0° až -7 °C
Maximálna teplota: -3° až 4° °C
SZ vietor 3 až 8 m/s

STREDA 31.11.2021
Oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď. Od 400 metrov sneženie.
Minimálna teplota: 0° až -7 °C
Maximálna teplota: 0° až 6 °C
JZ vietor 2 až 6 m/s

ŠTVRTOK 1.2.2021
Oblačno až zamračené a na viacerých miestach sneženie. V najnižších polohách zrážky kvapalné.
Minimálna teplota: 2° až -4 °C
Maximálna teplota: 0° až 6 °C
J vietor 1 až 4 m/s

PIATOK 2.12.021
Snehové prehánky
Minimálna teplota: 1° až -6 °C
Maximálna teplota: 0° až 5 °C
SZ vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk.