Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Bude nám ešte horúco?

Žena s ochranným rúškom sa ovieva vejárom, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 13. augusta (Teraz.sk) – Začiatok augusta priniesol na Slovensko bohaté a najmä celoplošné zrážky, a tiež prechodné ochladenie, ktoré sa ešte v prvej polovici tohto týždňa prejavovalo na východe Slovenska. Vyskytovali sa tu aj búrky, kým na ostatnom území už začala denná teplota vzduchu už opäť stúpať k hranici 30 stupňov, na niektorých miestach ju aj presiahla. Vrátia sa letné horúčavy? A na ako dlho?

Po nedávnom ochladení veštili predpovedné modely opäť oteplenie a dokonca aj sériu tropických dní – teda dní s maximálnou dennou teplotou vzduchu nad hranicou 30 stupňov. Podľa niektorých predpovedí mohlo obdobie horúčav trvať aj týždeň alebo dva.

„Napokon sa však ukazuje, že sa v polovici budúceho týždňa opäť prechodne ochladí, takže vlna horúčav nebude taká výrazná a súvislá. Do konca tohto týždňa by malo byť ešte prevažne slnečno, výnimočne sa môžu vyskytnúť prehánky a búrky, v utorok a stredu však príde ochladenie,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Mimoriadne horúce počasie spojené s lesnými požiarmi panuje v Stredomorí. V Tunisku namerali najvyššiu dennú teplotu 50,3 stupňa, na Sicílii alebo v Grécku sa teploty blížili k hranici 50 stupňov.

Ľudia sa osviežujú v mori v Palerme na talianskom ostrove Sicília 12. augusta 2021 počas horúčav.
Foto: TASR/AP


V severnejších častiach Európy sa však nachádza chladnejší vzduch. Práve ten by mal podľa Faška preniknúť aj na Slovensko na zadnej strane tlakovej níže, ktorá sa vytvorila nad oblasťou Severného mora a Škandinávie.

„Na ako dlho a ako výrazne sa ochladí, zatiaľ nie je jasné, pretože aj keď sem prenikne chladný vzduch, bude sa v zohriatom prostredí transformovať, teda sa prehrievať. Dá sa tiež očakávať, že ochladenie výraznejšie zasiahne severné a západné Slovensko, zatiaľ čo juhovýchodná časť je veľmi blízko Balkánu, nad ktorým sa nachádza horúci vzduch,“ vysvetlil Faško.

Vývoj počasia po prechode studeného frontu je otázny – mala by sa opäť zmenšiť oblačnosť, no návrat k dlhšie trvajúcim horúčavám je už málo pravdepodobný. „Mimoriadne horúci august, aký sme zažili v roku 1992, sa tento rok určite nezopakuje,“ zdôraznil Faško. „Ale v priebehu augusta sa ešte objavia dni, v ktorých bude mať počasie letný charakter. Už sa však nevytvoria podmienky pre to, aby maximálna denná teplota vzduchu bola príliš vysoká. Takisto by sa už nemali vyskytovať tropické noci. Podmienky na turistiku však môžu byť priaznivé.“


SOBOTA 14.8.2021
Jasno, miestami dážď.
Minimálna teplota: 17° až 15 °C
Maximálna teplota: 27° až 33 °C
J vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 15.8.2021
Prevažne polooblačno. V priebehu dňa pribúdanie oblačnosti, prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 20° až 16 °C
Maximálna teplota: 27° až 32 °C
J vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 16.8.2021
Oblačno. Hrozia prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 20° až 16 °C
Maximálna teplota: 29° až 34 °C
SZ vietor 2 až 6 m/s

UTOROK 17.8.2021
Zamračené. V priebehu dňa prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 17° až 12 °C
Maximálna teplota: 20° až 25 °C
SZ vietor 1 až 5 m/s

STREDA 18.8.2021
Oblačno a prehánky.
Minimálna teplota: 11° až 15 °C
Maximálna teplota: 20° až 23 °C
SZ vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 19.8.2021
Slnečno.
Minimálna teplota: 13° až 9 °C
Maximálna teplota: 21° až 24 °C
Z vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 20.8.2021
Jasno, miestami mierna oblačnosť.
Minimálna teplota: 14° až 9 °C
Maximálna teplota: 21° až 26 °C
SZ vietor 2 až 6 m/s

Zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk