Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Čakajú nás horúčavy známe ako psie dni?

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 23. júla (Teraz.sk) - Spolu s druhou polovicou júla nastáva obdobie vrcholiaceho leta a horúčav často tiež nazývané ako „psie dni“. Môžeme čakať psie dni aj tento rok?

„Ako psie dni sa v minulosti zvyklo označovať letné obdobie vrcholiacich horúčav, ktoré zväčša u nás panovalo približne od druhej polovice júla do prvej polovice augusta. Jún býval v minulosti obyčajne najchladnejším mesiacom leta, v ktorom sa často objavoval tzv. európsky monzún, kedy k nám prúdil od západu chladnejší a vlhký morský vzduch. Táto medardovská singularita však v podstate vymizla – teda jav, ktorý sa spája so známou pranostikou o Medardovi a štyridsiatich kvapkách je už minulosťou. Je to dôsledok meniacich sa cirkulačných podmienok, ktoré nastávajú vplyvom zmeny klímy,“ povedal pre Teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Pojem „psie dni“ poznali už starí Rimania. Okrem horúčav a žatevných prác si ho spájali s východom hviezdy Sírius, ktorá je súčasťou typického zimného súhvezdia Veľkého psa. Práve v začínajúcej druhej časti leta sa nadránom hviezda zjavila nad obzorom, aby sa postupne do zimy aj s Veľkým psom presťahovala na večernú oblohu. Práve od Veľkého psa je odvodený názov tohto obdobia. Z latinského názvu „Canis major“, resp. od zdrobneniny (caniculus) vznikol aj známy termín „kanikuly“, ktorý napríklad v ruštine znamená „prázdniny“.

Čo spôsobuje presun „letných dní“ na začiatok leta?

„Výraznejší vplyv na počasie v oblasti strednej Európy má azorská tlaková výš, ktorej hrebeň sa vysúva hlbšie do európskeho vnútrozemia a blokuje prílev chladnejšieho vzduchu z Atlantiku. Zároveň k nám častejšie preniká zo Stredomoria a severnej Afriky teplý, pôvodom tropický vzduch. Teplejšie sú aj povrchové vody morí, napríklad teplota vody vo východnej časti Baltiku sa v tomto mesiaci dostala na úroveň Jadranu, to sa nikdy v histórii pozorovaní ešte nestalo. Vplyvom týchto faktorov nastupuje prvá vlna horúčav často už na začiatku júna a posledná sa objavuje aj v závere augusta,“ vysvetlil Pavel Matejovič.

Tak je to podľa jeho slov aj tento rok, psie dni panujú v podstate od prvej júnovej dekády. Prvá polovica leta na Slovensku skončila ako najteplejšia v histórii meteorologických pozorovaní. Počas nej sa striedali intenzívne vlny horúčav s dusným počasím, ktoré však úľavu neprinášalo.

„Úľavu prinieslo ochladenie až v tomto týždni, keď k nám od severozápadu prenikol chladnejší a hlavne suchší vzduch, vďaka ktorému sa výraznejšie ochladilo najmä v nočných hodinách,“ dodal klimatológ. „Podľa aktuálnych prognostických modelov by sa malo začať postupne otepľovať a opäť by sa mali vrátiť horúčavy a tiež dusné dni. Teda vlastne psie dni len budú pokračovať. V auguste je väčšia pravdepodobnosť, že teplé počasie bude prerušované občasnými vpádmi chladnejšieho vzduchu, no malo by aj v budúcom mesiace dominovať. S veľkou pravdepodobnosťou sa toto leto zaradí medzi najteplejšie v histórii meteorologických pozorovaní na našom území.“



SOBOTA 24.7.2021
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 22° až 15 °C
Maximálna teplota: 25° až 32 °C
J vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 25.7.2021
Jasno až polojasno. V priebehu dňa od západu pribúdanie oblačnosti a prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 21° až 12 °C
Maximálna teplota: 25° až 33 °C
J vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 26.7.2021
Premenlivá oblačnosť a na viacerých miestach prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 19° až 11 °C
Maximálna teplota: 26° až 33 °C
J vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 27.7.2021
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 22° až 15 °C
Maximálna teplota: 26° až 33 °C
S vietor 2 až 6 m/s

STREDA 28.7.2021
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 19° až 12 °C
Maximálna teplota: 22° až 29 °C
S vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 29.7.2021
Jasno až polooblačno. Popoludní možnosť prehánok alebo aj búrok.
Minimálna teplota: 18° až 12 °C
Maximálna teplota: 25° až 31 °C
J vietor 2 až 6 m/s

PIATOK 30.7.2021
Prehánky, búrky.
Minimálna teplota: 20° až 13 °C
Maximálna teplota: 26° až 33 °C
SZ vietor 2 až 6 m/s

Zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk