Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Cez víkend sa pripravte na mrazy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Taliansku napršalo za deň toľko zrážok ako na Slovensku za rok.

Bratislava 8. októbra (Teraz.sk) - Babie leto sa ešte stále nekoná, navyše po posledných hrejivých slnečných lúčoch, ktoré sme zažili ešte na začiatku týždňa, v jeho závere výrazne poklesla teplota vzduchu. Zo skríň vyťahujeme vetrovky a kabáty a ostane to tak aj v ďalších dňoch.

„Stále pretrváva stav, keď sa v priestore medzi Azorskou tlakovou výšou a tlakovou výšou, ktorá sa stabilne udržuje nad východnou Európu a Ruskom, vytvára oblasť, kde sa uplatňujú tlakové níže. Tie spôsobujú nestabilné počasie nielen u nás, ale aj inde v strednej, južnej resp. juhozápadnej Európe,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Faško.

Dochádza pritom aj k takým javom, ako boli extrémne dažde v Janovskom zálive, kde v Ligurskej oblasti napršalo za 24 hodín 880 mm zrážok, čo je nový európsky rekord. Pre porovnanie, za deň tu napršalo také množstvo dažďa, aké spadne v oblastiach stredného Slovenska za rok! Napríklad Mýto pod Ďumbierom má pre obdobie rokov 1981 – 2010 dlhodobý priemerný ročný úhrn zrážok 886 mm.

„V brázde nízkeho tlaku vzduchu medzi spomínanými tlakovými výšami sa potom vytvára priestor, aby tadiaľ prenikal chladný vzduch do oblasti Stredozemného mora a Severnej Afriky. More je v tomto čase ešte veľmi teplé, veď mnohí ľudia tam ešte stále chodia na dovolenky – a tento teplotný kontrast medzi teplým morom a studeným vzduchom tvorí energetický potenciál pre tlakové níže. A o to sú tieto tlakové níže aktívnejšie. Do atmosféry sa dostáva väčšie množstvo vodných pár, ktoré sa kondenzujú a výsledkom sú okrem iného aj také rekordné denné úhrny zrážok, ako sme videli v Taliansku,“ vysvetlil klimatológ.

Na Slovensku sa táto poveternostná situácia prejavuje striedaním krátkych období so slnečným počasím, ale aj s vetrom – ako napríklad minulý víkend –, a s upršanými oblačnými dňami, aké sme zažili v strede týždňa.
„V nasledujúcich dňoch ´ruská´ tlaková výš vysunie výbežok smerom na západ a ten sa prepojí s Azorskou tlakovou výšou. Naše územie sa tak dostane do prúdenia chladného vzduchu od východu. V dôsledku toho môžeme už cez víkend očakávať mrazy v takej miere, v akej u nás dosiaľ ešte túto jeseň neboli,“ uviedol Pavel Faško.

Aj to, ako rýchlo po daždivom počasí prichádza ochladenie s nočnými mrazmi, potvrdzuje podľa neho zvýšenú dynamiku počasia, ktorá je typická pre posledné roky – a ktorá ani túto jeseň nevytvára vhodné podmienky pre to, aby nastalo pokojné a všeobecne obľúbené obdobie babieho leta.

SOBOTA 9.10.2021
Prevažne jasno. Z rána miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa môže udržať po celý deň.
Minimálna teplota: 9° až 3 °C
Maximálna teplota: 10° až 17 °C
S vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 10.10.2021
Prevažne polojasno. V južnej polovici územia zväčšená oblačnosť.
Minimálna teplota: 7° až 0 °C
Maximálna teplota: 7° až 13 °C
JV vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 11.10.2021
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 9° až 2 ° C
Maximálna teplota: 9° až 14 °C
J vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 12.10.2021
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 7° až 4 °C
Maximálna teplota: 8° až 13 °C
S vietor 2 až 5 m/s

STREDA 13.10.2021
Prevažne polooboačno. Miestami prehánky, na horách snehové.
Minimálna teplota: 5° až 2 °C
Maximálna teplota: 7° až 11 °C
SZ vietor 2 až 5 m/s

ŠTVRTOK 14.10.2021
Prevažne oblačno. Miestami, najmä na severe prehánky. Na horách snehové.
Minimálna teplota: 7° až 2 °C
Maximálna teplota: 8° až 14 °C
SZ vietor 5 až 10 m/s

PIATOK 15.10.2021
Prehánky.
Minimálna teplota: 5° až 1 °C
Maximálna teplota: 8° až 12 °C
SZ vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk.