Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Dočkáme sa konečne zimy?

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 18. novembra (Teraz.sk) – November je posledným mesiacom meteorologickej jesene, no zároveň k nám v tomto čase obvykle zavíta už aj zimné počasie. Najmä v druhej polovici mesiaca sa objavuje sneženie aj v nižších polohách. V niektorých rokoch dokonca panovala na konci novembra regulárna zima s teplotami vzduchu pod bodom mrazu a snehovou pokrývkou.

„Takto to bolo napríklad aj počas Nežnej revolúcie. Pamätníci si možno spomenú na chladné novembrové dni na námestiach v novembri roku 1989,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

V období po 20. novembri, keď sa konali prvé demonštrácie, sa cez deň teploty držali len nízko nad nulou a v noci už boli pomerne silné mrazy. Najväčšie mítingy v nedeľu 26. novembra sprevádzalo sneženie a nasledujúci deň počas generálneho štrajku zavládla na Slovensku zima, čo potvrdzujú aj fotografie z tohto dňa.

„Ešte chladnejší november sa však vyskytol rok predtým, jeho priemerná mesačná teplota mala zápornú hodnotu aj na juhozápade Slovenska, hoci inak je priemerná teplota novembra na juhu okolo 5 °C,“
povedal Matejovič. „November v roku 1988 bol jedným z najchladnejších novembrov v histórii meteorologických pozorovaní. Napríklad 24. novembra 1988 poklesla minimálna teplota v Hurbanove na -13.5 °C a ani cez deň nevystúpila nad -3 °C, pričom snehová pokrývka dosahovala 8 cm. Na Štedrý deň bolo potom 8 °C a naplnila sa tak známa pranostika o Kataríne na ľade a Vianociach na blate.“

Ako dodáva klimatológ, až takéto výrazné ochladenie sa v najbližších dňoch neočakáva, počasie sa však predsa len zmení. Najmä ak pripomenieme, že v prvej polovici novembra prevládalo na túto ročnú dobu teplotne nadnormálne počasie s teplotnou odchýlkou +2 až +3 °C nad dlhodobým priemerom.

„Druhá polovica mesiaca bude mať odlišný charakter. Nad strednou Európou sa bude vlniť teplotné rozhranie, ktoré bude oddeľovať teplejší vzduch v južnej časti Európy od chladnejšieho v severnej časti nášho kontinentu. Studený pevninský vzduch sa spočiatku bude udržiavať severne od Karpát, no postupne sa dostane aj na juh Slovenska. Prvé snehové vločky sa preto zrejme objavia aj v tejto časti Slovenska,“ vysvetlil Pavel Matejovič. „Oproti aktuálnemu počasiu sa tak citeľnejšie ochladí. Treba si však uvedomiť, že priemerná denná teplota je podľa dlhodobého priemeru v poslednej novembrovej dekáde na juhu Slovenska okolo 3 °C. V tejto časti našej krajiny teda nebude výrazne chladnejšie oproti priemeru.“

Dalo by sa skôr povedať, že počasie bude zodpovedať súčasnému obdobiu. Najchladnejší by mal byť víkend, kedy aj na juhu Slovenska budú maximálne Slovenska teploty len slabo na nulou. Chladnejšie bude na severe a východe Slovenska, kde sa budú vyskytovať aj celodenné mrazy.

„V priebehu prvej polovice budúceho týždňa by malo mať počasie podobný charakter, zrážky budú v nížinách prevažne dažďové a zmiešané, na horách vo forme snehu. V noci však môže napadnúť prechodne sneh miestami aj v nížinách. Napriek tomu, že ochladenie bude citeľné, silné mrazy sa neočakávajú, bude totiž dosť oblačnosti, a tiež zrážok. V druhej polovici týždňa by sa malo otepliť,“ doplnil klimatológ Pavel Matejovič.


SOBOTA 19. 11. 2022
V noci doznievanie zrážok, na severe a východe sneženia. V priebehu dňa prechod k prehánkam.
Minimálna teplota: 0° až -7°C
Maximálna teplota: -3° až 4°C
S vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 20. 11. 2022
Premenlivá oblačnosť a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 2° až -5°C
Maximálna teplota: 0° až 7°C
J vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 21. 11. 2022
Prevažne oblačno a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 1° až -4°C
Maximálna teplota: -1° až 7 °C
SZ vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 22. 11. 2022
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 1° až -6°C
Maximálna teplota: 1° až 7°C
JV vietor 1 až 5 m/s

STREDA 23. 11. 2022
Oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo občasný dážď.
Minimálna teplota: 2° až -1°C
Maximálna teplota: 3° až 7°C
S vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 24. 11. 2022
Prevažne oblačno.
Minimálna teplota: 3° až -4°C
Maximálna teplota: 3° až 9°C
Z vietor 1 až 5 m/s


PIATOK 25. 11. 2022
Polooblačno.
Minimálna teplota: 2° až -5°C
Maximálna teplota: 4° až 8°C
Z vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk