Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Keď príde Lucia, nájde ju už zima

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 10. decembra (Teraz.sk) - Rozbeh decembra vyzeral ešte nadpriemerne teplo, no situácia sa začína meniť. Mráz sa pomaly zakráda na územie Slovenska a s ním prichádza aj šanca na biele Vianoce.

Nejednotné počasie zažívala uplynulý týždeň celá Európa. “Kým do severnej a západnej Európy prúdil od severovýchodu studený pevninský vzduch, v južnej Európe a na Balkáne sa udržiavala teplejšia vzduchová hmota,” uviedol pre Teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič. Ručičky na teplomeroch stúpali neobvykle vysoko i na našom území, no môžeme očakávať, že v najbližšom týždni pôjdu teploty nadol. “Na Stredomorí sa prehĺbila tlaková níž a postupuje smerom na severovýchod. S ňou je spojené aj výrazné teplotné rozhranie, ktoré oddeľuje teplejší vzduch od chladnejšieho. V jeho blízkosti sa vyskytujú atmosférické zrážky, ktoré vypadávajú ako v tekutom, tak aj tuhom skupenstve,” informoval klimatológ.

Kým v sobotu preto ešte hrozí na území Slovenska dážď, nedeľa už bude zasnežená. “Je predpoklad, že na niektorých miestach môže snežiť aj výdatne, pričom sa pri silnom vetre môžu vytvárať aj snehové jazyky a záveje,” varuje Matejovič.

Sneh a mráz nás budú sprevádzať po celý budúci týždeň. Ako informoval Matejovič, “stred tlakovej níže sa v budúcom týždni premiestni na Pobaltie, pričom po jej zadnej strane bude prúdiť do našej oblasti studený pevninský vzduch a bude sa ďalej ochladzovať. Na väčšine územia sa vyskytnú celodenné mrazy a na severe pribudne ďalší sneh. Zároveň sa od severozápadu rozšíri do karpatskej oblasti výbežok tlakovej výše. Oblačnosť sa zmenší a na snehovej pokrývke a po utíšení vetra sa môžu vyskytnúť aj silné mrazy.”

Najsilnejšie mrazy nás podľa klimatológa čakajú v druhej polovici budúceho týždňa, pričom v nížinách južného Slovenska môže minimálna teplota klesnúť až na -15 °C. Pripraviť by sa mali aj obyvatelia stredného Slovenska, kde môže teplota klesnúť aj pod -20 °C. “Či teploty naozaj klesnú tak nízko závisí práve od oblačnosti v nočných hodinách. Tam, kde bude oblačnosť, alebo bude fúkať vietor, teploty neklesnú až tak nízko. Chladný ráz počasia by teda mal prevládať nielen v priebehu celého budúceho týždňa, ale aj v tom nasledujúcom. Je teda reálna šanca, že sneh by sa mohol udržať až do Vianoc, no zatiaľ sa to nedá s istotou predpovedať,” uviedol Matejovič.



SOBOTA 10. 12. 2022
Oblačno až zamračené a na východe ešte miestami zrážky.
Minimálna teplota: 9° až -1°C
Maximálna teplota: 0° až 8°C
S vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 11. 12. 2022
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach sneženie. Na juhu a východe spočiatku v nižších polohách zrážky kvapalné.
Minimálna teplota: 1° až -5°C
Maximálna teplota: -4° až 3°C
SZ vietor 3 až 8 m/s

PONDELOK 12. 12. 2022
Oblačno až zamračené a miestami sneženie alebo snehové prehánky.
Minimálna teplota: -1° až -11°C
Maximálna teplota: -6° až 0 °C
SZ vietor 3 až 8 m/s

UTOROK 13. 12. 2022
Jasno až polooblačno. Na severe ešte aj viac oblačnosti a možnosť snehových prehánok.
Minimálna teplota: -4° až -16°C
Maximálna teplota: -7° až 0°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

STREDA 14. 12. 2022
V noci jasno až polojasno. Cez deň oblačno až zamračené a od juhozápadu postupne sneženie.
Minimálna teplota: -5° až -20°C
Maximálna teplota: -6° až 0°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 15. 12. 2022
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: -3° až -15°C
Maximálna teplota: -6° až 0°C
Z vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 16. 12. 2022
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: -4° až -13°C
Maximálna teplota: -7° až -1°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk