Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Kým nenasneží, ani poriadne mrazy nebudú

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 26. novembra (Teraz.sk) – Dnes, 25. novembra, majú sviatok Kataríny – a vzhľadom na teplejší záver týždňa ho zrejme oslávia na blate. Nemusí to však znamenať, že Vianoce budú na ľade, ako tvrdí známa pranostika.

„Táto pranostika skôr vyjadruje nestabilitu teplotných podmienok na konci jesene a na začiatku zimy,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Faško. „V tomto čase už zaznamenávame vpády studeného arktického vzduchu, no prostredie je ešte relatívne teplé, čo podporuje striedanie teplejších a mrazivejších období.“

Navyše je známe, že pevnina sa na začiatku zimy ochladzuje rýchlejšie, zatiaľ čo nad Atlantickým oceánom pretrváva relatívne teplejší vzduch. Ten do našich končín často preniká v období Vianoc a spôsobuje vlnu teplejšieho počasia, ktorú meteorológovia nazvali „Vianočným oteplením“. Naopak, záver novembra sa často spája s prvými prejavmi zimného počasia.

Aj nás čaká na začiatku budúceho týždňa ochladenie. Aspoň čiastočne sa tak vykompenzuje doterajšia relatívne teplá jeseň – veď napríklad meteorologická stanica na bratislavskom Letisku počas tejto jesene, teda do 25. novembra, nezaznamenala mráz, zatiaľ čo v roku 1985 tu bolo do 25. novembra až 10 dní s mrazom a v roku 1995 dokonca až 18!

„V tomto čase, na rozhraní medzi meteorologickou jeseňou a zimou sa už zvyklo prejaviť ochladenie, ktoré prinieslo prvý vážnejší nástup zimy. V období okolo Mikuláša sa napríklad aj v nižších polohách pravidelne objavovala snehová pokrývka. Dĺžka tejto „prvej zimy“ bola rôzna, niekedy trvala týždeň, niekedy niekoľko dní,“ uviedol Pavel Faško. „Teraz však prevláda vplyv tlakovej výše, ktorá sa pravidelne obnovuje, zatiaľ čo tlakové níže sú aktívne nad Atlantickým oceánom a v oblasti Stredozemného mora. Tieto níže spôsobujú, že ak sa posúvajú smerom na východ, dostáva sa k nám prechodne teplejší vzduch. A tak aj zrážky, ktoré padajú v priestore týchto tlakových níží, sú väčšinou tekuté alebo zmiešané a sneh prinášajú len výnimočne.“

Takáto výnimka nastala na prelome medzi minulým a súčasným týždňom, kedy snežilo, snehová pokrývka sa však vytvorila len na dvanástich meteorologických staniciach Slovenska. Zimu teda podľa Faška začíname s výrazným deficitom zrážok, aj keď možno nie je nápadný, pretože po jesenných dažďoch príroda ožila, tráva je stále sviežo-zelená a relatívne teplejšom počasí sa aj lístie dlho držalo na stromoch.

Fakt, že snehu je zatiaľ málo, však potvrdzujú aj čísla. K 25. novembru 2022 malo napríklad Štrbské pleso len 5 centimetrov snehu, Tatranská Javorina 4 cm, na Chopku bolo 12 cm a na Lomnickom štíte 14 cm (len pre porovnanie, 5. októbra tam hrúbka snehovej pokrývky dosiahla 85 cm snehu). Väčšina Slovenska je potom už celkom bez snehu. Táto skutočnosť bude mať vplyv aj na intenzitu, s akou sa prejaví blížiace sa ochladenie.

„Podľa predpovedných modelov by po prechodnom oteplení počas víkendu mal nad Slovensko prúdiť studený vzduch. Pri chýbajúcom snehu sa však bude otepľovať, a teda ani očakávané mrazy by nemali byť silné. Až potom, keby sa vytvorila snehová pokrývka, môžu mrazy zosilnieť,“ doplnil klimatológ Pavel Faško.


SOBOTA 26. 11. 2022
Prevažne oblačno až zamračené a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 4° až -5°C
Maximálna teplota: 3° až 9°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 27. 11. 2022
Prevažne polooblačno.
Minimálna teplota: 2° až -5°C
Maximálna teplota: 0° až 7°C
S vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 28. 11. 2022
Prevažne polooblačno a v nižších polohách zrána miestami hmlisto.
Minimálna teplota: 4° až -4°C
Maximálna teplota: 1° až 7 °C
J vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 29. 11. 2022
Jasno až polojasno. Zrána v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa môže udržať aj po celý deň.
Minimálna teplota: 1° až -9°C
Maximálna teplota: -1° až 5°C
vietor do 4 m/s

STREDA 30. 11. 2022
Oblačno až zamračené a hmlisto.
Minimálna teplota: -1° až -10°C
Maximálna teplota: -1° až 5°C
S vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 1. 12. 2022
Oblačno až zamračené a hmlisto.
Minimálna teplota: 0° až -6°C
Maximálna teplota: 1° až 7°C
S vietor 1 až 5 m/s


PIATOK 2. 12. 2022
Polooblačno.
Minimálna teplota: 2° až -5°C
Maximálna teplota: 4° až 8°C
Z vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk