Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Priniesol Martin namiesto snehu babie leto?

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 13. novembra (Teraz.sk) - Na Slovensku prišlo s oneskorením počasie, aké býva typické cez babie leto. A aj keď bolo vo štvrtok Martina, ktorý vraj prichádza na bielom koni, budeme si musieť na snehovú nádielku počkať.

„Už dlhší čas počasie v strednej Európe ovplyvňuje výrazná tlaková výš, presne taká, aká vytvára vhodné podmienky pre to, aby nastalo babie leto. Zdá sa teda, že babie leto, na ktoré sme v septembri a na začiatku októbra márne čakali, nastalo teraz. Najmä v neskorej jeseni však k takémuto typu počasia a aj k babiemu letu často patria teplotné inverzie, pri ktorých môžu hmly zotrvať aj celý deň,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

To bol prípad štvrtka 11. novembra 2021. Kým nížinné časti Slovenska sa topili v hmle, na horách svietilo slnko. Konkrétne na Skalnatom Plese vystúpila maximálna teplota vzduchu až na 15,6 stupňa Celzia, čo bola zároveň v tej chvíli najvyššia nameraná teplota na území Slovenska spomedzi všetkých meteorologických staníc.

Naopak najchladnejšie bolo na Malom Javorníku nad Bratislavou, kde teplomer ukázal len 1,3 stupňa. Teplotu vzduchu 2,1 °C namerali v Lome nad Rimavicou a na stanici Modra-Piesok. Veľmi chladno bolo aj na juhovýchode Slovenska (Trebišov mal 2,3 °C) a na ďalších staniciach v Bratislave (Koliba 3,5 °C).

„V takomto čase, teda na začiatku druhej novembrovej dekády nebolo na Skalnatom Plese ešte nikdy tak teplo ako teraz. Inými slovami ide o najneskorší dátum s výskytom takejto vysokej teploty vzduchu na tejto meteorologickej stanici. Je to zároveň aj rekord pre 11. november od začiatku meraní na tejto stanici v roku 1961. Doteraz bol na Skalnatom Plese najteplejší 11. november 2014, kedy namerali maximálnu dennú teplotu vzduchu 11,8 stupňa,“ vysvetlil Pavel Faško.

Ako dodal, podobne teplo bolo 15. novembra 2010, kedy na Skalnatom Plese vystúpila najvyššia teplota vzduchu na 15,2 °C. Spolu so štvrtkom 11. novembra 2021 sú to zároveň jediné dva prípady, kedy počas druhej novembrovej dekády na Skalnatom Plese prekročila teplota vzduchu hranicu 15 stupňov.
„Ešte aj na Lomnickom štíte bolo teplejšie, než v Bratislave na letisku. Lomnický štít zaznamenal 6,5 °C, letisko v Ivanke iba 5,2 °C, to sa stáva naozaj málokedy,“ doplnil Faško.

Podľa jeho slov v priebehu víkendu príde studený front, ktorý prinesie ochladenie, no bude pomerne chudobný na zrážky.

„Nedá sa vylúčiť, že v horských polohách spadnú nejaké vločky, snehová pokrývka sa však asi nevytvorí. Po víkende však už bude vplyv tlakovej výše pokračovať,“ dodal Pavel Faško. Modely zatiaľ výraznejšie ochladenie so snežením v najbližšom týždni nepredpokladajú.

SOBOTA 13.11.2021
Jasno. Zrána miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa môže udržať aj po celý deň.
Minimálna teplota: 3° až -2 °C
Maximálna teplota: 4° až 9 °C
JV vietor 1 až 3 m/s

NEDEĽA 14.11.2021
Spočiatku oblačno až zamračené. Počas dňa od severu zmenšovanie oblačnosti. Pri rozplývajúcej sa nízkej oblačnosti a hmle aj mrholenie.
Minimálna teplota: 5° až -2 °C
Maximálna teplota: 5° až 11 °C
S vietor 2 až 7 m/s

PONDELOK 15.11.2021
Jasno až polojasno. Zrána miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa môže udržať aj po celý deň.
Minimálna teplota: 5° až 0 ° C
Maximálna teplota: 4° až 10 °C
S vietor 1 až 4 m/s

UTOROK 16.11.2021
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: -2° až -6 °C
Maximálna teplota: 4° až 9 °C
JV vietor 2 až 5 m/s

STREDA 17.11.2021
Jasno až polojasno. Zrána hmlisto.
Minimálna teplota: -1° až -5 °C
Maximálna teplota: 3° až 7 °C
J vietor 1 až 4 m/s

ŠTVRTOK 18.11.2021
Prevažne polooblačno. Zrána miestami hmla.
Minimálna teplota: 0° až -5 °C
Maximálna teplota: 2° až 7 °C
Z vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 19.11 .2021
Jasno.
Minimálna teplota: 1° až -3 °C
Maximálna teplota: 3° až 8 °C
SZ vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk.