Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Nočné prízemné mrazy striedajú tropické dni

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 15. júla (Teraz.sk) - Na Slovensko opäť prichádzajú horúčavy, pričom sa len sotva stihol roztopiť čerstvý sneh, čo napadol na Lomnickom štíte. Aj takéto kontrasty prináša súčasné počasie.

„Čerstvý sneh sa v júli vyskytoval na Lomnickom štíte aj minulosti, ale tento rok prišlo ochladenie po veľmi teplom období na rozhraní júna a júla, je teda zaujímavé, že sa tam podmienky tak veľmi rýchlo zmenili. Kontrasty medzi minimálnou a maximálnou teplotou navyše výrazne zväčšuje pretrvávajúce sucho,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Chladnejšie počasie sa v minulých dňoch prejavilo na celom území Slovenska a sprevádzali ho chladné noci najmä v horských oblastiach a v kotlinách. Nejeden majiteľ domu bol prekvapený, keď mu termostat zapol kúrenie.

„Počas šiestich dní od 7. do 12. júla sa na území našej krajiny nevyskytovali tropické dni, teda dni, kedy maximálna teplota vzduchu dosiahne alebo prekročí hranicu 30 stupňov. Opäť až v stredu 13. júla vystúpila teplota v Kráľovej pri Senci a v Slovenskom Grobe nad 32 °C. Je to logické, že sa tak stalo na juhozápade Slovenska, keďže tento raz teplý vzduch prúdil od juhozápadu,“ vysvetlil Pavel Faško.

Oteplenie vyvrcholilo vo štvrtok 14. júla, kedy opäť v Kráľovej pri Senci a v Mužle neďaleko Štúrova dosiahla maximálna teplota vzduchu 36,3 °C a v Slovenskom Grobe 36,1 °C.

Na snímke ľudia kráčajú so zmrzlinou v ruke počas horúceho letného dňa 14. júla 2022 v centre mesta v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


„Cez víkend sa horúčavy opäť zmiernia a maximálna teplota vzduchu sa bude zväčša pohybovať okolo 30 stupňov. Vzhľadom na pokračujúce sucho treba potom opäť rátať s tým, že môžu nastať noci, ktoré budú veľmi svieže. V horských kotlinách stredného či severného Slovenska môžu teploty nadránom klesať na 5 a menej stupňov Celzia, čo môže znamenať mráz v prízemnej vrstve,“ doplnil klimatológ.

Naša pozornosť sa však upiera na budúci týždeň, na ktorý počítačové modely predpovedali extrémne horúčavy, miestami až nad rekordnou hranicou 40 °C. Neskôr sa táto predpoveď korigovala. Horúčavy budú s najväčšou pravdepodobnosťou menej intenzívne a ich vrchol bude kratší.

Ako pripomenul Faško, podobné zmeny v predpovediach počasia vyplývajú z jeho atypického správania. Počas tohtoročného leta sa známa tzv. Azorská tlaková níž udržiava v neobvyklej pozícii – blokuje pohyb tlakových níží, ktoré sa zvyknú presúvať sponad Atlantického oceánu nad európsku pevninu. V dôsledku toho sa nad náš kontinent dostáva veľmi teplý pôvodom tropický vzduch, alebo naopak chladnejší vzduch z vyšších zemepisných šírok. Hranica medzi týmito vzduchovými hmotami môže byť potom veľmi tenká, a tak je ťažké odhadnúť, či sa Slovensko ocitne v horúcom, alebo mierne teplom či dokonca chladnom sektore.

„Studené noci, ktoré sa objavujú počas chladnejších periód navyše prispievajú k ochladzovaniu prostredia a to môže brzdiť nástup horúčav,“ dodal klimatológ.

Vzhľadom na zásoby horúceho vzduchu však treba rátať s tým, že vlny horúčav môžu prísť aj v ďalších júlových a augustových týždňoch. Navyše sa stále prehlbuje problém sucha, ktoré v niektorých oblastiach Slovenska dosahuje katastrofálne rozmery.


SOBOTA 16. 7. 2022
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 19° až 12°C
Maximálna teplota: 24° až 30°C
SZ vietor 2 až 7 m/s

NEDEĽA 17. 7. 2022
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 16° až 8°C
Maximálna teplota: 22° až 29°C
SZ vietor 2 až 7 m/s

PONDELOK 18. 7. 2022
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 15° až 6 °C
Maximálna teplota: 24° až 29 °C
SZ vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 19. 7. 2022
Jasno až polojasno a TEPLO!
Minimálna teplota: 16° až 10°C
Maximálna teplota: 25° až 32°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

STREDA 20. 7. 2022
Jasno až polojasno a VEĽMI TEPLO!
Minimálna teplota: 18° až 11°C
Maximálna teplota: 27° až 35°C
J vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 21. 7. 2022
Jasno až polooblačno a ojedinele prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 21° až 14°C
Maximálna teplota: 28° až 35°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 22. 1. 2022
Prehánky, búrky.
Minimálna teplota: 22° až 14 °C
Maximálna teplota: 26° až 34°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk