Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Október nám vynahrádza ochladenie v septembri

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 14. októbra (Teraz.sk) - Jediným poznávacím znakom, ktorý by zodpovedal babiemu letu, sú lietajúce pavučinky.

Októbrové počasie nám zatiaľ ukazuje vľúdnu tvár. Vzhľadom na lietajúce pavučinky a príjemné hodnoty dennej teploty vzduchu mnohí hovoria, že je babie leto. Je to skutočne tak? A čo nás čaká v ďalších dňoch?

„Vyzerá to, ako keby nám chcel október vynahradiť daždivý a chladnejší september,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Podľa jeho slov september skončil ako mesiac s mierne podpriemernou teplotou vzduchu – záporná odchýlka oproti priemeru dosahovala na rôznych miestach Slovenska od 0,1 do 1 stupňa Celzia, len výnimočne to bolo viac.

„Nedá sa teda povedať, že bol september teplotne podnormálny, pretože to by musela byť odchýlka väčšia než jeden stupeň. Ale bol iný – pretože je takmer pravidlom, že sú priemerné mesačné teploty nadpriemerné a v septembri to tak nebolo,“ vysvetlil Faško.

Ako dodal, rozdiel oproti predošlým letným mesiacom bol naozaj výrazný – priemerná septembrová teplota bola miestami až o 8 až 9 stupňov nižšia oproti augustovej, čo je dvojnásobok obvyklého rozdielu. Zásadné ochladenie nastalo najmä v druhej polovici septembra, kedy počasie často pripomínalo skôr koniec októbra.

„September bol tiež bohatý na zrážky a aspoň čiastočne vykompenzoval ich deficit počas jari a leta. Napríklad na východnom Slovensku, kde bol nedostatok vlahy kritický, zaznamenali v auguste na niektorých miestach rekordne nízky mesačný úhrn zrážok. No od druhého septembrového týždňa do konca mesiaca nadobudlo rekordné hodnoty pre zmenu množstvo zrážok, ktoré v tomto čase spadli. Išli sme teda z extrému do extrému. Na niektorých miestach napršalo viac než 200 milimetrov, čo je zrážkový úhrn zodpovedajúci trom mesiacom,“ povedal klimatológ s tým, že ide o typický prejav klimatickej zmeny – nerovnomerné rozloženie zrážok v čase a priestore.

V októbri sa potom začalo opäť otepľovať. Od 5. októbra je takmer každý deň teplota vzduchu na viacerých miestach Slovenska vyššia než 20 stupňov Celzia a 7. októbra napríklad v Prievidzi vystúpila až na 23,5 °C. Výpovednú hodnotu má aj porovnanie priemerných teplôt, z ktorého vyplýva, že začiatok októbra je teplejší, než bol koniec septembra – od 17. do 30. septembra dosiahla v Kuchyni priemerná teplota 10,5 °C, no od 1. do 13. októbra to bolo až 12,8 °C. V Bratislave na letisku sú teploty pre tieto obdobia 11,5 °C a 13,5 °C.

Na snímke vodná nádrž Liptovská Mara dňa 12. októbra 2022.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Teplo je aj v noci a nočné mrazy typické pre toto obdobie sú pomerne vzácne. Na niektorých miestach najmä na juhu Slovenska dokonca neklesajú teploty v noci pod 10 °C.

„Práve toto je jeden zo znakov toho, že napriek príjemnému počasiu nejde o klasické babie leto,“ uviedol Pavel Faško. „V súčasnosti, aj keď svieti slnko, je zároveň pomerne dosť oblačnosti a to prispieva aj k relatívne teplým nociam. Pre babie leto je typické slnečné počasie takmer bez oblakov a bez vetra, pričom nočné teploty klesajú až k bodu mrazu, teda je tu potom pomerne veľký kontrast medzi teplotou vzduchu v noci a cez deň. Jediným poznávacím znakom, ktorý by zodpovedal babiemu letu, sú lietajúce pavučinky.“

Podobné počasie sa podľa Faška udrží aj naďalej. Očakáva sa prechod frontálnych systémov, po ktorých sa však zakaždým obnoví dominantný vplyv tlakovej výše. Začiatkom týždňa bude tiež pomerne teplo, no v polovici sa má ochladiť – hoci nie tak výrazne, ako sme zaznamenali v septembri.



SOBOTA 15. 10. 2022
Oblačno až zamračené a ojedinele prehánky alebo mrholenie.
Minimálna teplota: 11° až 5°C
Maximálna teplota: 11° až 17°C
J vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 16. 10. 2022
Jasno až polooblačno. Zrána miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa môže udržať aj po celý deň.
Minimálna teplota: 13° až 5°C
Maximálna teplota: 15° až 23°C
JZ vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 17. 10. 2022
Jasno až polooblačno. Zrána hmlisto.
Minimálna teplota: 11° až 5 °C
Maximálna teplota: 17° až 24 °C
J vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 18. 10. 2022
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 11° až 5°C
Maximálna teplota: 16° až 23°C
J vietor 1 až 5 m/s

STREDA 19. 10. 2022
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo občasný dážď.
Minimálna teplota: 11° až 5°C
Maximálna teplota: 14° až 20°C
S vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 20. 10. 2022
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 11° až 5°C
Maximálna teplota: 11° až 18°C
S vietor 1 až 5 m/s


PIATOK 21. 10. 2022
Občasné prehánky.
Minimálna teplota: 10° až 5 °C
Maximálna teplota: 10° až 18°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk