Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Oteplí sa, na apríl však nikdy nie je spoľah

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Márius Kopcsay

Už od konca zimy sa počasie pocitovo veľmi nemení, teplý január a studený začiatok apríla majú veľa spoločného.

Bratislava 15. apríla (Teraz.sk) - Sociálne siete zaplavili veľkonočné fotky zachytávajúce zasneženú krajinu či zasypané cesty a strechy domov – skrátka zimnú idylku, ktorú mnohí nezažili ani na Vianoce. „Počasie pripomínalo tohtoročný január a pocitovo sa od začiatku roka či od konca zimy veľmi nemení,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Rozdielom je fakt, že tohtoročný január bol teplotne nadnormálny. Prvá časť apríla s podobným charakterom počasia a teplotami vzduchu sa však už jasne prepadla pod hodnoty priemeru.

„Prvá polovica apríla skončila v porovnaní s dlhodobým priemerom ako veľmi studená so zápornou teplotnou odchýlkou 3 až 4 °C od normálu. Takýto vývoj bol spôsobený prúdením studeného vzduchu z vysokých zemepisných šírok. Jeho prílev bol sprevádzaný ako mrazmi, tak aj snežením, a to aj v nížinách juhozápadného Slovenska,“ vysvetlil Matejovič. Hoci toto počasie mnohých prekvapilo, nie je v skutočnosti ničím nezvyčajným a sneženie nie je v prvej polovici apríla vzácnosťou ani v nížinách juhozápadného Slovenska. Ako dodal odborník, hovoria o tom aj viaceré ľudové pranostiky. Napríklad pranostika „aprílový sneh pole hnojí, dážď požehnáva“ upozorňuje na význam vlahy v tomto ročnom období.

Otázkou ostáva, ako sa studený štart prejaví na priemernej mesačnej teplote apríla. Jej doterajšia hodnota v nížinách južného Slovenska predstavuje asi 7 °C.

„Najchladnejšie apríly, ktoré sa v histórii meteorologických pozorovaní u nás vyskytli, mali práve takúto priemernú teplotu. Na jednej strane si treba uvedomiť, že máme za sebou ešte len prvú polovicu mesiaca. Na druhej strane aktuálne prognostické modely v najbližších desiatich dňoch nejaké výrazné oteplenie neočakávajú. Je teda predpoklad, že mesiac ako celok skončí ako teplotne podnormálny. Studený apríl sme mali aj pred dvoma rokmi. Jeho priemerná mesačná teplota dosiahla 9 °C,“ prezradil Pavel Matejovič.

Ako dodal, jeden z najchladnejších aprílov sa vyskytol v roku 1997, kedy sa vyskytlo až osem vpádov studeného, pôvodom arktického vzduchu. Dokonca ešte 20. apríla po preniknutí studeného arktického vzduchu v Bratislave nasnežilo, čím bol v hlavnom meste prekonaný rekord najneskoršieho dátumu výskytu súvislej snehovej pokrývky. Po mimoriadne studenom apríli sa začalo výrazne otepľovať a už 3. mája sa vyskytol v Bratislave prvý letný deň.

„Či bude mať počasie aj počas tohtoročnej jari podobný priebeh, sa v tejto chvíli nedá predpovedať. V budúcom týždni by k nám mal prúdiť po prednej strane tlakovej výše nad Severným morom od severovýchodu vlhký vzduch. Maximálne teploty by v nížinách južného Slovenska mali vystupovať na 15 až 20 °C, počasie by malo byť teplotne normálne ale premenlivé s občasnými zrážkami. Vpád studeného vzduchu však nie je vylúčený ani v poslednej aprílovej dekáde. Nedá sa vylúčiť ani výskyt mrazov, najmä prízemných,“ uzavrel klimatológ.

SOBOTA 15. 4. 2023
Veľká oblačnosť až zamračené a najmä na západe dážď. Popoludní ojedinele aj búrky.
Minimálna teplota: 8° až 1°C
Maximálna teplota: 8° až 14°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 16. 4. 2023
Oblačno až zamračené a ojedinele prehánky. Na západe aj dážď.
Minimálna teplota: 8° až 1°C
Maximálna teplota: 11° až 18°C
J vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 17. 4. 2023
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 11° až 4°C
Maximálna teplota: 10° až 17°C
J vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 18. 4. 2023
Oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo slabý dážď.
Minimálna teplota: 8° až 2°C
Maximálna teplota: 8° až 15°C
S vietor 1 až 5 m/s

STREDA 19. 4. 2023
Prevažne oblačno a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 8° až 2°C
Maximálna teplota: 11° až 18°C
J vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 20. 4. 2023
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 8° až 0°C
Maximálna teplota: 10° až 16°C
SV vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 21. 4. 2023
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 8° až 3°C
Maximálna teplota: 10° až 18°C
S vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.