Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Pamätáte si, kedy bolo naposledy -30 stupňov?

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Studený vzduch z oblasti Arktídy bude totiž musieť prejsť nad relatívne teplejšími vodami Nórskeho a Severného mora, kde sa ohreje.

Bratislava 12. januára (Teraz.sk) – Aj keď sme prakticky na celom území Slovenska zažili mrazivé noci a mrazivé rána, súčasné počasie skôr len pripomína zimy, aké sme prežívali kedysi.

„Na prelome minulého a tohto týždňa sa po vpáde studeného kontinentálneho vzduchu výrazne ochladilo, pričom vplyvom silného vetra bolo chladno najmä na pocit. Napriek tomu sa však nedá hovoriť o nejakej výnimočnej studenej vlne. Ochladenie bolo výrazné len v porovnaní s mimoriadne teplým počasím v prvých dňoch nového roka. V porovnaní s januárovými ochladeniami v minulosti išlo len o štandardný a mierny pokles teploty vzduchu,“ vysvetlil klimatológ Pavel Matejovič.

Ako dodal, silnejšie mrazy sa vyskytli len kotlinách severného Slovenska, kde teplota v utorok a stredu poklesla na -20 až -24 °C. Nešlo však o žiadne teplotné rekordy.

Na juhozápadnom Slovensku potom už neboli mrazy také silné. V utorok ráno klesla minimálna teplota v Kuchyni pri Malackách na -13,2 °C, no v Hurbanove počas uplynulého týždňa klesla minimálna teplota na -9,3 °C. Počas tejto zimy v Hurbanove nezaznamenali ani jeden deň so silným mrazom, teda deň s teplotou -10 °C a menej. Pritom v priemere sa tu vyskytuje za január šesť takýchto dní.

„Podobné je to so snehovou pokrývkou, ktorá sa nachádza len vo vyššie položených kotlinách a na horách. No ani tam nie sa nebrodia v snehových závejoch. Napríklad v Oravskej Lesnej a v Poprade je aktuálne 7 cm snehu. Vyššia snehová pokrývka je až v polohách nad 1000 m n.m., napríklad na Štrbskom Plese majú 64 cm snehu,“ doplnil Matejovič.

Pripomenul, že ostatné výrazné januárové ochladenie sme naposledy zažili pred siedmimi rokmi. Vtedy k nám presne v týchto dňoch prenikol od severovýchodu veľmi studený, pôvodom kontinentálny arktický vzduch.
„Vtedy minimálne teploty veľmi nízko klesli aj v najteplejších regiónoch Slovenska. Napríklad v Hurbanove klesla 8. januára 2017 minimálna teplota na -18.9 °C. Ešte silnejší mráz mali v neďalekých Dudinciach. Tu klesla minimálne teplota v tento deň až na -30.3 °C. V Oravskom Podzámku klesla minimálna teplota na -32.3 °C, v Rabči na -34.6 °C a v Oravskej Lesnej až na -35.5 °C. Aj na základe tohto porovnania je zrejmé, že studená hmota, ktorá k nám prenikla tento rok na prelome týždňov, ďaleko zaostala za arktickým kontinentálnym vzduchom spred 7 rokov. Tohtoročná úvodná januárová dekáda skončila v Hurbanove dokonca ako teplotne nadnormálna. Spôsobili to práve mimoriadne teplé dni v úvode roka, ktorých priemerné denné teploty boli na úrovni marca a apríla,“ priblížil klimatológ.

„Podľa prognostických modelov k nám bude cez víkend a v budúcom týždni od severozápadu prúdiť chladnejší morský vzduch. Jeho vplyv sa však viac prejaví na horách, v nížinách juhozápadného Slovenska sa v porovnaní s teplotami v uplynulom týždni mierne oteplí. Studený vzduch z oblasti Arktídy bude totiž musieť prejsť nad relatívne teplejšími vodami Nórskeho a Severného mora, kde sa ohreje. Maximálne teploty budú preto v nížinách dosahovať až 6 °C, Ešte výraznejšie oteplenie sa očakáva v druhej polovici budúceho týždňa, keď sa môžu maximálne teploty blížiť k 10 stupňom Celzia,“ dodal Pavel Matejovič.


SOBOTA 13. 1. 2024
Prevažne polooblačno.
Minimálna teplota: -2° až -10°C
Maximálna teplota: -3° až 3°C
Z vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 14. 1. 2024
Oblačno až zamračené a na severe a východe na mnohých miestach sneženie.
Minimálna teplota: -1° až -7°C
Maximálna teplota: -3° až 3°C
Z vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 15. 1. 2024
Polooblačno až oblačno a na severe miestami snehové prehánky alebo občasné sneženie.
Minimálna teplota: -1° až -7°C
Maximálna teplota: -2° až 5°C
Z vietor 2 až 7 m/s

UTOROK 16. 1. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: -1° až -9°C
Maximálna teplota: -5° až 1°C
J vietor 1 až 5 m/s

STREDA 17. 1. 2024
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: -2° až -9°C
Maximálna teplota: 0° až 7°C
J vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 18. 1. 2024
Oblačno až zamračené a na viacerých miestach občasný dážď.
Minimálna teplota: 4° až -3°C
Maximálna teplota: 0° až 6°C
J vietor 1 až 5 m/s


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.