Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Povedali rekordné horúčavy posledné slovo?

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 1. júla (Teraz.sk) - Koniec júna sa na Slovensku nesie v znamení tropických horúčav. V posledný júnový deň dokonca namerali dosiaľ najvyššiu teplotu v tomto mesiaci. V Somotore na juhu východného Slovenska vystúpila maximálna teplota vzduchu na 38,8 stupňa Celzia, čím bol prekonaný júnový rekord spred desiatich rokov. Vtedy – zhodou okolností takisto 30. júna – v Slovenskom Grobe namerali 38,2 stupňa.

„Na to, že je koniec júna, sú to veľmi neobvyklé hodnoty,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). „Vlna horúčav pritom prichádzala postupne. Svedčí o tom počet miest, na ktorých cez deň najvyššia teplota dosiahla alebo presiahla hranicu 35 stupňov – v utorok 27. júna to boli len dve miesta, o deň neskôr štyri, 29. júna ich bolo štyridsať a 30. júna dokonca päťdesiat osem.“

Na archívnej snímke z 27. júna 2022 digitálny teplomer na Obchodnej ulici v Bratislave. Teplomer ukazuje 38 stupňov Celzia.
Foto: TASR - Dano Veselský


Pri nedávnom oteplení na začiatku poslednej júnovej dekády prúdil vzduch zo severnej Afriky nad juhozápad Európy. Oteplenie zasiahlo Slovensko len okrajovo a prejavilo sa oveľa výraznejšie napríklad v Českej republike, kde teplota vzduchu vystúpila na 39 stupňov Celzia. Tento raz však oteplenie spôsobil teplý vzduch prúdiaci priamo od juhu. „Táto priamejšia dráha spôsobila aj výraznejšie oteplenie,“ doplnil Faško.

Zaujímavosťou je, že najväčšie horúčavy nezasiahli juhozápad Slovenska, ale juh stredného a východného Slovenska, ale tiež severné oblasti východu, napríklad Bardejov.

Na snímke teplota vzduchu 37 stupňov Celzia v Košiciach popoludní vo štvrtok 30. júna 2022.
Foto: TASR - František Iván


„Má to viacero príčin, určite tam zohráva rolu, že v týchto oblastiach Slovenska pretrváva veľké sucho. Stav je tam extrémne nepriaznivý. Druhým faktorom sú veľmi dlhé dni, pretože sme v období letného slnovratu. Teplý vzduch, ktorý prúdi nad naše územie počas týchto dní, kedy veľmi dlho svieti slnko a jeho svit neruší oblačnosť a navyše v suchom prostredí spôsobuje veľmi rýchle ohrievanie zemského povrchu. Od neho sa potom intenzívne zohrieva aj vzduch. Západ Slovenska je navyše bližšie k silným búrkam, ktoré sa vyskytovali v Rakúsku, Nemecku a v ČR. To mohlo brzdiť vzostup teploty v tejto oblasti,“ vysvetlil Pavel Faško.

Najteplejšie bolo 30. júna v Somotore, kde dosiahla vo štvrtok 30. júna maximálna teplota vzduchu 38,8 stupňa Celzia. Vysoké hodnoty zaznamenali aj v Dolných Plachtinciach (38,5 °C), v Mužle neďaleko Štúrova (38,3 °C), v Mochovciach (37,9 °C), v Trebišove (37,7 °C), v Dudinciach (37,5 °C), v Slovenskom Grobe (37,4 °C), a tiež v Želiezovciach a vo Vígľaši-Pstruši (37,3 °C).

V piatok 1. júla namerali v Trebišove 38,5 °C, no napríklad na Malom Javorníku nad Bratislavou len 28,4 °C.

Po 1 júli, kedy horúčavy vyvrcholili, očakávajú meteorológovia v sobotu mierne a naozaj len prechodné ochladenie. Až druhá polovica budúceho týždňa by mala priniesť prílev chladnejšieho a vlhkého vzduchu. V ňom by mali denné maximá klesnúť pod hranicu 30 stupňov a vyskytnú sa aj prehánky a búrky. Na zmiernenie deficitu zrážok v mnohých oblastiach Slovenska by však boli potrebné plošné zrážky, ktoré zatiaľ nie sú vo výhľade. Pravdepodobný je návrat slnečného a horúceho počasia.


SOBOTA 2. 7. 2022
V noci na mnohých miestach búrky, prehánky a dážď. Cez deň od západu zmenšovanie oblačnosti, na východe ešte možnosť búrok.
Minimálna teplota: 20° až 14°C
Maximálna teplota: 25° až 33°C
SZ vietor 2 až 7 m/s

NEDEĽA 3. 7. 2022
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 17° až 10°C
Maximálna teplota: 25° až 32°C
J vietor 1 až 4 m/s

PONDELOK 4. 7. 2022
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 19° až 13 °C
Maximálna teplota: 27° až 33 °C
S vietor 2 až 7 m/s

UTOROK 5. 7. 2022
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 20° až 14°C
Maximálna teplota: 24° až 30°C
J vietor 1 až 5 m/s

STREDA 6. 7. 2022
Premenlivá oblačnosť a na mnohých miestach prehánky a búrky. Ojedinele aj intenzívne.
Minimálna teplota: 20° až 12°C
Maximálna teplota: 26° až 33°C
SZ vietor 2 až 6 m/s

ŠTVRTOK 7. 7. 2022
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 19° až 12°C
Maximálna teplota: 23° až 30°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 8. 1. 2022
Polooblačno.
Minimálna teplota: 15° až 7 °C
Maximálna teplota: 23° až 32°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk