Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Povedalo leto posledné slovo?

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 30 júla (Teraz.sk) - Hoci prelom júla a augusta býva často považovaný za vrchol leta a kulminujú aj letné horúčavy, iná pranostika nám hovorí, že „svatá Anna, chladno zrána“. Inými slovami, prejavuje sa fakt, že sa skracujú dni a koncom júla sú noci už o hodinu dlhšie v porovnaní s obdobím slnovratu. V polovici augusta dokonca o hodinu a pol. Čo možno od augusta čakať toho roku?

„Ochladenie sa prejavuje hlavne v noci, no neplatí to vždy. Závisí to od atmosférickej cirkulácie. Efekt ochladenia sa výraznejšie prejavuje po preniknutí suchšieho a chladnejšieho vzduchu zo severozápadu. Ak k nám naopak prúdi teplý a vlhký vzduch, efekt kratších dní sa nemusí vôbec prejaviť a aj rána môžu byť veľmi teplé a môžu sa vyskytnúť aj tropické noci, keď minimálna teplota neklesne pod 20 °C,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Ako dodal, bývajú aj roky, keď je august najteplejším mesiacom leta. Taký prípad sa stal napríklad v auguste 1992, kedy v Petržalke dosiahla priemerná mesačná teplota 26 °C.

„Bol to zároveň najteplejší mesiac v histórii meteorologických pozorovaní na našom území. Tento rekord nebol doposiaľ prekonaný. Možno povedať, že augustom 1992 začala u nás symbolicky éra globálneho otepľovania. Od deväťdesiatych rokov 20. storočia sa tiež už u nás nevyskytlo studené leto – posledné skutočne studené leto bolo v roku 1985,“ vysvetlil Matejovič.

Aj tohtoročné leto sa podľa neho zaradí medzi najteplejšie v histórii meteorologických pozorovaní. August by už nemal byť až taký horúci ako prvé dva letné mesiace, teda zrejme nebude taký horúci ako v roku 1992. Teplé letné počasie sa však rozhodne ešte neskončí.

„Na rozdiel do predchádzajúcich dvoch mesiacov by k nám mal častejšie prenikať chladnejší vzduch z Atlantiku, teda relatívne chladnejšie by mali byť augustové rána. Prvá polovica augusta by mala byť na väčšine územia teplejšia v porovnaní s dlhodobým priemerom,“ avizoval Matejovič.

Problémom tohto leta sú najmä atmosférické zrážky. Väčšia časť z nich spadla pri búrkach, preto tam, kde sa búrky nevyskytovali, panuje sucho. Týka sa to hlavne južnej časti malokarpatskej oblasti a niektorých lokalít na severovýchode a severozápade Slovenska. Vyhliadky na nasledujúce obdobie však nenaznačujú, že by mohla v tomto smere nastať zásadná zmena – teda že by výdatnejšie zapršalo na celom území Slovenska.

„Leto ešte zďaleka nepovedalo posledné slovo, vlna horúčav sa môže ešte vyskytnúť aj v druhej polovici augusta. V minulosti bývala druhá polovica posledného letného mesiaca zväčša chladnejšia, no v súčasnosti to už neplatí,“ doplnil klimatológ.



SOBOTA 31.7.2021
Prevažne polooblačno, na západe a severe miestami búrky.
Minimálna teplota: 20° až 16 °C
Maximálna teplota: 2° až 31 °C
J vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 1.8.2021
Prevažne polooblačno. V priebehu dňa pribúdanie oblačnosti, prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 18° až 15 °C
Maximálna teplota: 24° až 31 °C
J vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 2.8.2021
Premenlivá oblačnosť a na viacerých miestach prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 16° až 13 °C
Maximálna teplota: 23° až 27 °C
J vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 3.8.2021
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 16° až 11 °C
Maximálna teplota: 22° až 27 °C
S vietor 2 až 6 m/s

STREDA 4.8.2021
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 12° až 16 °C
Maximálna teplota: 23° až 30 °C
S vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 5.8.2021
Polooblačno až oblačno. Popoludní možnosť prehánok alebo aj búrok.
Minimálna teplota: 17° až 13 °C
Maximálna teplota: 25° až 31 °C
J vietor 2 až 6 m/s

PIATOK 6.8.2021
Oblačno, miestami prehánky.
Minimálna teplota: 15° až 13 °C
Maximálna teplota: 28° až 22 °C
SZ vietor 2 až 6 m/s

Zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk