Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Pozor, ochladenie sa blíži!

Na archívnej snímke ľudia sa prechádzajú v Sade Janka Kráľa počas slnečného jesenného dňa v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 16. septembra (Teraz.sk) – V porovnaní s tohtoročným letom je september oveľa premenlivejší a bohatší na zrážky.

Kto sa tešil, že si ešte v septembri oblečie plavky a pôjde sa von okúpať, bol zrejme sklamaný – horúčavy sa definitívne skončili. No napriek tomu prvá polovica septembra vôbec nebola chladná, skôr naopak.

„Na pocit sa môže zdať chladnejšie, ale treba si uvedomiť, že september je už jesenný mesiac a v porovnaní s augustom je asi o 5 °C chladnejší. Dni sa už skracujú a noci predlžujú a najmä rána bývajú už chladné,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Ako dodal, zmena v charaktere počasia naozaj nastala: „V porovnaní s tohtoročným letom je september oveľa premenlivejší a bohatší na zrážky. Ale pokiaľ ide o teplotu, prvá polovica septembra bola v porovnaní s dlhodobým priemerom asi o 1 °C teplejšia, napríklad v Hurbanove sa vyskytlo 8 letných dní, keď teplota vystúpila nad 25 °C.“

V minulosti sme zažili aj také septembre, keď ešte pokračoval letný ráz počasia v podobe tzv. neskorého leta. Najmä v južnejšie položených častiach Slovenska sa vyskytovali letné a výnimočne aj tropické dni, teda maximálna teplota vzduchu dosiahla hranicu 25 °C, resp. 30 °C. Ako však upozorňuje Matejovič, rovnako sa vyskytli aj prípady, keď sa už začiatkom septembra výrazne ochladilo.

„Napríklad po mimoriadne teplom lete 2007, keď bolo v Hurbanove prekonaný absolútny rekord a teplota vzduchu pokorila hranicu 40 stupňov, k nám prenikol z vysokých zemepisných šírok studený polárny vzduch, pričom 5. septembra dosahovali na juhozápade Slovenska maximálne teploty len okolo 10 °C a na Lomnickom štíte napadlo 38 cm snehu,“ pripomenul Pavel Matejovič.

„K podobnej situácii príde aj v najbližších dňoch. Ochladenie bude naozaj výrazné, aj nížinách budú maximálne teploty v intervale 10 až 15 °C a na hrebeňoch Tatier napadne sneh. Chladno bude aj na pocit, pretože bude fúkať silný vietor a vyskytnú sa aj zrážky. Priemerné denné teploty už pravdepodobne dosiahnu hodnoty, keď budú splnené podmienky na odštartovanie vykurovacej sezóny. Podľa prognostických modelov sa momentálne nedá predpovedať, ako dlho bude studená perióda trvať, je však dosť pravdepodobné, že chladný ráz počasia sa udrží v priebehu celého budúceho týždňa,“ doplnil klimatológ.

S horúcimi letami, ktoré zažívame v posledných rokoch, kontrastuje septembrové ochladenie veľmi výrazne – najmä pocitovo. Po auguste, kedy sa bežne používala klimatizácia v bytoch, verejných priestoroch i v dopravných prostriedkoch, nasleduje september, kedy najmä počas studených nocí a rán, mnohí z nás zapínajú kúrenie.


SOBOTA 17. 9. 2022
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 13° až 6°C
Maximálna teplota: 12° až 19°C
SZ vietor 2 až 7 m/s

NEDEĽA 18. 9. 2022
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky. Ojedinele aj búrky. Veterno!
Minimálna teplota: 12° až 5°C
Maximálna teplota: 8° až 15°C
SZ vietor 3 až 8 m/s

PONDELOK 19. 9. 2022
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo občasný dážď. Na hrebeňoch Tatier sneženie.
Minimálna teplota: 12° až 5 °C
Maximálna teplota: 8° až 17 °C
SZ vietor 2 až 7 m/s

UTOROK 20. 9. 2022
Veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach dážď.
Minimálna teplota: 10° až 3°C
Maximálna teplota: 8° až 15°C
Z vietor 2 až 8 m/s

STREDA 21. 9. 2022
Prevažne veľká oblačnosť a na viacerých miestach prehánky alebo občasný dážď.
Minimálna teplota: 9° až 2°C
Maximálna teplota: 10° až 16°C
SZ vietor 3 až 7 m/s

ŠTVRTOK 22. 9. 2022
Premenlivá oblačnosť a možnosť prehánok.
Minimálna teplota: 9° až 2°C
Maximálna teplota: 11° až 19°C
S vietor 1 až 5 m/s


PIATOK 23. 9. 2022
Prehánky.
Minimálna teplota: 10° až 3 °C
Maximálna teplota: 12° až 18°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk