Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Príde po dažďoch aj babie leto?

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 30. septembra (Teraz.sk) - Počasie v posledných dňoch pocitovo pripomínalo skôr november než začiatok jesene. Dočkáme sa v najbližších dňoch opäť slnka v podobe obľúbeného babieho leta? A dá sa už teraz, dva mesiace vopred predpovedať, aká nás čaká zima?

„Na rozdiel od mimoriadne teplého leta bol september najmä na pocit chladnejší. Okrem toho bolo počasie v septembri oveľa premenlivejšie, pričom sa častejšie vyskytovali aj výdatnejšie zrážky, ktoré zmiernili letné sucho,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič. „V porovnaní s dlhodobým priemerom rokov 1901-2000 bol však tohtoročný september ako celok teplotne normálny. Priemerná mesačná teplota septembra na juhu Slovenska je okolo 15 °C. O niečo chladnejší september sa naposledy vyskytol v roku 2013.“

Spolu s koncom leta sa vyrojilo množstvo „zaručených predpovedí“, podľa ktorých bude blížiaca sa zima mimoriadne tuhá. Tohto roku sa podobné proroctvá spájajú s očakávaním, že bude nedostatok energie, prípade bude veľmi drahá.

„Na základe súčasného charakteru počasia sa nedá predpovedať, aká bude tohtoročná zima. Napriek tomu sa každý rok v médiách objavujú senzačné predpovede, že nás čaká tuhá zima, pritom realita je nakoniec presne opačná. Napríklad vlani bola zima teplotne silne nadnormálna, podobne tomu bolo aj v predchádzajúcich rokoch,“ uviedol Pavel Matejovič.

„Zima so zápornou teplotnou odchýlkou sa naposledy vyskytla v roku 2017, keď k nám v januári od severovýchodu prenikol veľmi studený kontinentálny arktický vzduch. Dňa 8. januára 2017 klesla minimálna teplota v Oravskej Lesnej na -35.5 °C. V minulosti sa však vyskytli ešte chladnejšie zimy, studená zima sa u nás naposledy vyskytla v roku 2003. Za mimoriadne studenou a tuhou zimou potom musíme ísť do minulého storočia. Takú zimu sme zažili v roku 1963, keď zamrzol Dunaj od Viedne až po ústie do Čierneho mora,“ vysvetlil klimatológ.

Ako dodal, nedá sa vylúčiť, že aj túto zimu k nám prenikne od severovýchodu studený kontinentálny arktický vzduch. Takéto vpády studeného pevninského vzduchu sú v zime prirodzeným javom a vyskytujú sa bežne.

„Podstatnejšie však je, ako dlho taká studená vlna bude trvať. To sa v tejto chvíli predpovedať nedá. Je rovnako dosť pravdepodobné, že tohtoročná zima bude chladnejšia ako vlaňajšia, hoci môže skončiť ako teplotne nadnormálna. V porovnaní s minulým rokom môže byť v takom prípade vykurovacia sezóna počas tejto zimy dlhšia a energeticky náročnejšia. To ale neznamená, že zima bude automaticky aj mimoriadne tuhá. Šírenie rôznych ´zaručene´ spoľahlivých predpovedí o mimoriadne studenej zime, ktorá tento a budúci rok postihne celú Európu, je skôr súčasťou dezinformačnej kampane,“ doplnil Matejovič.

Predpovede počasia na celú zimu teda pochádzajú z ríše fantázie a hoaxov, no predpovedať ako bude najbližšie dni, sa dá spoľahlivo. Podľa Pavla Matejoviča bude premenlivejší charakter počasia prevládať aj v prvej polovici budúceho týždňa, potom je tu však nádej aspoň na krátke babie leto:

„V strede týždňa by počasie mala začať ovplyvňovať tlaková výš so stredom nad Balkánom. Počasie sa tak ustáli. Je však otázne, ako dlho sa takéto počasie udrží a či budeme môcť hovoriť o typickom babom lete. To by totiž malo trvať minimálne päť dní. Na túto ročnú dobu by však mali prevládať teploty, ktoré sú pre začiatok októbra typické, pričom maximálne teploty na juhu Slovenska budú dosahovať 18 až 21 °C.“

SOBOTA 1. 10. 2022
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky. Ojedinele aj búrky.
Minimálna teplota: 11° až 4°C
Maximálna teplota: 12° až 19°C
J vietor 2 až 5 m/s

NEDEĽA 2. 10. 2022
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 13° až 5°C
Maximálna teplota: 13° až 19°C
JZ vietor 2 až 5 m/s

PONDELOK 3. 10. 2022
Oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď.
Minimálna teplota: 11° až 5 °C
Maximálna teplota: 8° až 15 °C
SZ vietor 2 až 7 m/s

UTOROK 4. 10. 2022
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 10° až 4°C
Maximálna teplota: 11° až 17°C
SZ vietor 2 až 5 m/s

STREDA 5. 10. 2022
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 11° až 5°C
Maximálna teplota: 11° až 17°C
S vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 6. 10. 2022
Prehánky.
Minimálna teplota: 9° až 2°C
Maximálna teplota: 10° až 16°C
S vietor 1 až 5 m/s


PIATOK 7. 10. 2022
Prehánky.
Minimálna teplota: 9° až 2 °C
Maximálna teplota: 10° až 16°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk