Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Skočíme zo zimy rovno do leta?

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

V stredu bolo na juhozápade 10 °C. Takáto priemerná denná teplota sa vyskytla na juhozápadnom Slovensku aj 5. januára.

Bratislava 20. mája (Teraz.sk) - V posledných dňoch chladné a daždivé májové počasie akoby chcelo ešte naplno ukázať, čo dokáže. Napríklad v stredu 17. mája popoludní bratislavskej Kolibe klesla teplota vzduchu pod 8 stupňov Celzia. Šťastím v nešťastí bolo, že zmrznutí májoví svätí tento raz nepriniesli pohromu pre ovocné stromy.

„Hoci počasie bolo studené, mrazy sa nevyskytli. Bolo to vďaka oblačnosti a zrážkam, ktoré zabraňovali výraznejšiemu poklesu teploty v nočných hodinách,“ uviedol klimatológ Pavel Matejovič.

Chladný bol celý týždeň keď napríklad na bratislavskom Letisku dosahovala maximálna teplota vzduchu v jednotlivých dňoch 12 až 14 °C, s výnimkou pondelka 15. mája, kedy bolo teplejšie. Ochladenie prinieslo aj také netypické situácie ako v nedeľu 14. mája, keď bolo mimoriadne chladno na juhozápade Slovenska. O 14. hodine po troch najchladnejších staniciach – Lomnický štít, Chopok a Skalnaté Pleso – nasledovali Malý Javorník nad Bratislavou a Modra-Piesok s teplotami 8,4 a 9,3 °C, zatiaľ čo v Kamenici nad Cirochou na krajnom východe namerali 22,1 °C. Takisto ochladenie v utorok a stredu bolo na východnom Slovensku menej výrazné.

"Uplynulé dni tohto týždňa boli vzhľadom na túto ročnú dobu veľmi studené a daždivé. Pocit chladu umocňoval aj dážď a silný vietor. Priemerné denné teploty sa na juhozápadnom Slovensku v stredu pohybovali okolo 10 °C, čo zodpovedalo priemerným teplotám na prelome marca a apríla. Takáto priemerná denná teplota sa vyskytla na juhozápadnom Slovensku aj 5. januára, čo bola naopak vtedy mimoriadne nadnormálna hodnota. Aj takýmto spôsobom sme sa vrátili späť do januára, aj keď v pravom zmysle sa nedá povedať, že počasie by pripomínalo zimu. Skôr svedčí o tom, že zima stratila svoj pôvodný charakter,“ vysvetlil klimatológ.

Priemerná teplota mája pokračuje v tradícii predchádzajúceho mesiaca a podobne ako apríl je momentálne pod dlhodobým priemerom.

„Počasie sa však v najbližších dňoch výrazne zmení. Bude sa to týkať najmä teploty, ktorá pôjde prudko hore. Od juhovýchodu začne prúdiť do našej oblasti teplý a suchší vzduch. Nejaké zrážky, ktoré budú mať prehánkový charakter, sa môžu ešte vyskytnúť, no nebudú mať už taký trvalý a intenzívny charakter, ako tomu bolo v tomto týždni,“ povedal klimatológ.

A aké nás čakajú teploty? V porovnaní s chladnou stredou poskočia aj o 15 i viac stupňov. „V budúcom týždni nás čakajú letné dni s teplotami nad 25 °C, pričom maximá môžu na juhozápadnom Slovensku dosiahnuť až 28 °C. Môžeme teda povedať, že počasie nadobudne už skôr letný charakter,“ doplnil Pavel Matejovič.


SOBOTA 20. 5. 2023
Jasno až polojasno. Počas dňa pribúdanie oblačnosti a najmä na severe možnosť prehánok alebo búrok.
Minimálna teplota: 13° až 7°C
Maximálna teplota: 18° až 26°C
J vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 21. 5. 2023
Jasno až polooblačno. Popoludní v oblasti hôr prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 16° až 10°C
Maximálna teplota: 20° až 26°C
JV vietor 2 až 7 m/s

PONDELOK 22. 5. 2023
Jasno až polojasno. Popoludní možnosť prehánok alebo búrok.
Minimálna teplota: 15° až 10°C
Maximálna teplota: 21° až 27°C
V vietor 2 až 5 m/s

UTOROK 23. 5. 2023
Premenlivá oblačnosť a od západu na mnohých miestach búrky, prehánky a dážď.
Minimálna teplota: 14° až 8°C
Maximálna teplota: 20° až 26°C
J vietor 1 až 5 m/s

STREDA 24. 5. 2023
Oblačno až zamračené a najmä na strednom a východnom Slovensku prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 17° až 11°C
Maximálna teplota: 19° až 25°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 25. 5. 2023
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 13° až 7°C
Maximálna teplota: 15° až 23°C
S vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 26. 5. 2023
Premenlivá oblačnosť.
Minimálna teplota: 13° až 5°C
Maximálna teplota: 14° až 20°C
S vietor 1 až 5 m/s


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.