Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Veľká noc vystrelí teploty akoby bolo leto

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 29. marca (Teraz.sk) - Predpoveď počasia na Slovensku naznačuje pokračovanie teplotných extrémov s občasnými prechodnými ochladeniami a zrážkami.

Počas uplynulého týždňa sme na Slovensku zažili neobvykle teplé počasie, avšak sprevádzal ho silný vietor. Klimatológ Pavel Matejovič pre teraz.sk vysvetlil, že veterné počasie bolo spôsobené výrazným tlakovým gradientom, ktorý vznikol na prednej strane tlakovej níže s centrom nad oblasťou Britských ostrovov. Po prednej strane tejto tlakovej níže k nám prúdil od juhozápadu teplý vzduch.

Už v strede týždňa sme na teplomeroch mohli badať rapídne zvýšenie nočných teplôt. "Kým v utorok sa ešte v Piešťanoch vyskytol mráz a minimálna teplota tu klesla na -3 °C, o deň neskôr bola už noc o 12 °C teplejšia. Výrazný vzostup minimálnej teploty bol spôsobený práve prílevom teplého vzduchu, pričom poklesu teploty zabránila aj oblačnosť v nočných hodinách a tiež silnejší vietor. Vďaka vyššej minimálnej teplote sa zvýšila aj priemerná denná teplota. Tá v stredu dosiala v Hurbanove 15 °C, čo je na úrovni hodnoty, ktorá je typická pre polovicu mája," uviedol Matejovič.

Nadchádzajúci víkend prinesie ešte vyššie teploty. Na juhu Slovenska sa dokonca nevylučuje ani prvý tohtoročný letný deň s teplotami okolo 25 °C. Aj keď sa neočakáva prekonanie absolútneho marcového maxima z roku 1977, kedy si obyvatelia Žiaru nad Hronom užívali 27.1 °C, predpokladá sa, že priemerná marcová teplota doterajší rekord prekročí. "Priemerná marcová teplota dosiahne v Hurbanove hodnotu asi 9.5 °C, čím bude prekonaný doterajší marcový rekord o 0.4 °C. Doteraz najteplejší marec sa vyskytol v roku 2014. Po februári to bude druhý rekordne teplý miesiac," priblížil klimatológ.

Tohtoročné veľkonočné sviatky budú okrem veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu, poznačené aj zvýšenou koncentráciou saharského prachu v ovzduší. Vo vysokých polohách je potrebné dávať si pozor na búrlivý vietor až silnú víchricu.

Po víkende však teploty klesnú. "V pondelok by mal cez naše územie prechádzať studený front. Jeho prechod bude sprevádzaný aj atmosférickými zrážkami, teda je pravdepodobné, že okrem dažďových kvapiek bude z oblakov padať aj saharský piesok," dodáva Matejovič s tým, že "ochladenie, ktoré so sebou prinesie studený front, by malo byť len prechodné. V druhej polovici budúceho týždňa by sa mal obnoviť prílev teplého vzduchu od juhozápadu, pričom apríl ako celok by mať byť teplotne nadnormálny."


SOBOTA 30. 3. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 6 °C až 12 °C
Maximálna teplota: 19 °C až 25 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 31. 3. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 7 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 18 °C až 24 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 1. 4. 2024
Jasno až polojasno. V priebehu dňa od západu pribúdanie oblačnosti a postupne dážď. Ojedinele aj búrky.
Minimálna teplota: 10 °C až 16 °C
Maximálna teplota: 17 °C až 23 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 2. 4. 2024
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 4 °C až 10 °C
Maximálna teplota: 10 °C až 15 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 3. 4. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 1 °C až 8 °C
Maximálna teplota: 11 °C až 17 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 4. 4. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 3 °C až 9 °C
Maximálna teplota: 12 °C až 18 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 5. 4. 2024
Polooblačno až oblačno a výnimočne prehánky.
Minimálna teplota: 0 °C až 5 °C
Maximálna teplota: 7 °C až 14 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.