Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Viete, v čom je tohtoročná zima výnimočná?

Na snímke snežienky, ktoré rozkvitli v Bratislave 7. februára 2022. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 11. februára (Teraz.sk) - Aj v poslednom mesiaci meteorologickej zimy, ktorým je február, pretrváva zvláštna situácia, keď sú niektoré regióny zasypané v snehových závejoch, zatiaľ čo na juhu už kvitnú snežienky.

„Je logické, že v takej mnohotvárnej krajine, ako je Slovensko, musia existovať nejaké rozdiely v počasí medzi regiónmi, v súčasnosti sú však veľmi veľké. Je to spôsobené tým, že v oblastiach na severe Slovenska kombináciou teplotných podmienok a výdatných zrážok napadalo veľa snehu. A práve sneh je veľmi dôležitý, pretože ovplyvňuje intenzitu mrazov,“ uviedol pre teraz.sk klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Ako dodal, príkladom je noc zo stredy na štvrtok. V stredu 9. februára sa oteplilo a v niektorých končinách Slovenska vystúpila denná teplota vzduchu na 14 stupňov Celzia. V noci pri vyjasnení a utíšení vetra sa však veľmi rýchlo ochladzovalo a vo štvrtok ráno bol na mnohých miestach mráz. „V Nitre napríklad namerali – 4 stupne Celzia a ak by tam bola snehová pokrývka, ochladenie by bolo ešte výraznejšie,“ doplnil Faško.

Na niektorých miestach je snehu naozaj dosť: Napríklad v Lome nad Rimavicou bolo v piatok ráno 34 a v Telgárte 35 centimetrov, v Tatranskej Javorine 40 centimetrov. V Oravskej Lesnej bolo 64 cm, v Medzilaborciach 20 cm, v Poprade 5 cm a v Orechovej na krajnom východe Slovenska ostali 4 cm snehu. Na Štrbskom Plese bolo v piatok ráno 98 cm a napokon Chopok mal 200 a Lomnický 265 cm hrubú snehovú pokrývku.

Na snímke zasnežený Rozsutec vo Vrátnej doline dňa 7. februára 2022.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Podľa Pavla Faška by mal na Slovensko počiatkom víkendu preniknúť studený vzduch za studeným frontom, ktorý prejde od severozápadu smerom na juhovýchod. Potom sa nad Slovensko dostane od západu tlaková výš, ktorá sa bude presúvať na východ.

„Vďaka tomu sa bude v prvej polovici víkendu zmenšovať oblačnosť, čo spôsobí pokles teplôt najmä v noci. No po zadnom okraji tejto výše už v závere víkendu začne prúdiť teplejší vzduch, a to najmä vo väčších nadmorských výškach. V budúcom týždni bude prúdiť vzduch od západu, teda sponad Atlantického oceánu, čo zrejme prinesie mierne oteplenie. Bude viac oblačnosti a menej slnka, teda oteplenie nemusí byť až také výrazné, no ak budú padať zrážky, už to zrejme nebude sneh, ale aj v stredných polohách môže pršať, teda snehová pokrývka bude s výnimkou vyšších horských polôh ubúdať,“ predpovedá Pavel Faško.

Zima ako celok sa podľa jeho slov javí zatiaľ teplotne nadnormálna, možno sa dokonca zaradí do prvej desiatky najteplejších, hoci to tak spočiatku nevyzeralo. Veľký podiel má na tom práve počasie teraz, vo februári.

„Tohtoročná zima má zvláštnu vlastnosť, že sa v jej priebehu otepľovalo. Teda najchladnejším mesiacom aktuálnej zimy bol na mnohých miestach, najmä na západe krajiny, december. Vo východnej časti zrejme bude najstudenší január. Spôsobil to fakt, že sa Slovensko dlhodobo nachádzalo medzi teplou vzduchovou hmotou v priestore juhozápadnej Európy a veľmi studeným vzduchom nad severom Škandinávie a európskou časťou Ruska. Vpády studeného vzduchu boli túto zimu málo intenzívne a krátke, na juh a západ Slovenska sa často ani nedostali, niekedy výraznejšie zasiahli doslova len krajný východ. Tak aj preto tie rozdiely v tom, aká zima je na západe a východe, a či na severe a juhu Slovenska,“ vysvetlil Pavel Faško.

SOBOTA 12.2.2022
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 0° až -8°C
Maximálna teplota: -1° až 6 °C
S vietor 1 až 6 m/s

NEDEĽA 13.2.2022
Prevažne polooblačno.
Minimálna teplota: -2° až -13°C
Maximálna teplota: -1° až 6°C
J vietor 2 až 6 m/s

PONDELOK 14.2.2022
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 2° až -6 °C
Maximálna teplota: 1° až 9 °C
J vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 15.2.2022
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 5° až -1 °C
Maximálna teplota: 2° až 8°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

STREDA 16.2.2022
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď. Od 700 metrov zrážky snehové.
Minimálna teplota: 6° až 0 °C
Maximálna teplota: 2° až 9°C
SZ vietor 3 až 7 m/s

ŠTVRTOK 17.2.2022
Občasný dážď.
Minimálna teplota: 1° až -2 °C
Maximálna teplota: 6° až 10 °C
SZ vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 18.2.2022
Polooblačno.
Minimálna teplota: 2° až -2 °C
Maximálna teplota: 5° až 10 °C
J vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk