Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Z východu prichádza mráz, od západu sneženie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 21. januára – Koniec pracovného týždňa priniesol bohaté sneženie a vo štvrtok 20. januára boli na niektorých miestach Slovenska dokonca aj búrky. Koľko snehu je teda v jednotlivých kútoch krajiny? A môžeme so snežením rátať aj v ďalších dňoch?

„V priebehu celej zimy boli veľké rozdiely v množstve snehu medzi južným a severným Slovenskom, ale tiež medzi východom a západom. Z toho vyplývajú aj veľké rozdiely vo výške snehovej pokrývky, ale aj v dĺžke jej trvania. Do 21. januára bolo napríklad v Dudinciach a v Nitre len 6 dní a v Košiciach 7 dní so snehovou pokrývkou. Na severe Slovenska ich je však výrazne viac – v Oravskej Lesnej 52, v Tatranskej Javorine 55 a ešte aj v Medzilaborciach 27,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Rozdielne boli totiž aj poveternostné situácie, ktoré sneženie prinášali. Zrážky na konci novembra a v prvej dekáde decembra prichádzali od juhu resp. juhozápadu, a tak najviac nasnežilo na juhozápade krajiny. Preto tu tiež mali najväčšiu výšku snehovej pokrývky 10. decembra, keď na Kolibe namerali 20 cm snehu. Naopak na východnom Slovensku je najviac snehu v januári, v niektorých oblastiach dokonca práve v týchto dňoch. „Na severe a východe sa najvýraznejšie prejavilo sneženie, ktoré počas januára prichádza skôr od západu resp. severozápadu,“ doplnil Faško.

Sneženie počas minulých dní a najmä vo štvrtok spôsobilo veľký nárast snehovej pokrývky tam, kde predtým celkom chýbala. Napríklad Poprad uvádza 3 cm snehu, Košice a Prešov 4 cm, Lom nad Rimavicou, Švedlár a Telgárt až 8 cm. V Oravskej Lesnej, kde mala vrstva snehu dosiaľ 13 cm, bolo v piatok ráno už 31 cm.
Sneh však pribúda aj vo vysokohorských polohách. Najviac snehu bolo v piatok ráno na Lomnickom štíte – až 131 cm, na Chopku 98 cm. Na Štrbskom Plese mali 42 cm a v Tatranskej Javorine 14 cm.

Čo bude ďalej? Pokračovať by mal prílev studeného a vlhkejšieho vzduchu na Slovensko. „Na západ od nás sa potom nachádza teplotné rozhranie, ktoré oddeľuje studený vzduch na východe Európy od teplejšieho na západe. To spôsobuje, že vzduchové hmoty sú na východnom Slovensku výrazne chladnejšie, než na západnom. Napríklad v Kamenici nad Cirochou v piatok ráno klesla teplota na – 12 stupňov vo výške 2 metre nad povrchom a dokonca na – 16,4 °C v prízemnej vrstve. V Košiciach bolo ráno – 13,5 °C, no na bratislavskom Letisku – 1,8 °C. Spomínané teplotné rozhranie vyvolá sneženie najmä v Nemecku, Česku, Rakúsku a možno aj na západe či juhozápade Slovenska. Na ostatnom území sa prejaví vplyv severozápadného prúdenia studeného a vlhkého vzduchu a môžu sa tu vyskytnúť snehové prehánky,“ vysvetlil klimatológ Pavel Faško zo SHMÚ.

Začiatkom týždňa sa potom spomínané teplotné rozhranie posunie smerom na východ a spôsobí aj na našom území oteplenie, predovšetkým v nižších polohách. Zrážky, ktoré sa v jeho okolí vyskytnú, môžu byť okrem snehu aj tekuté, čo bude vytvárať riziko poľadovice.


SOBOTA 22.1.2022
V južnej polovici Slovenska aj zmenšená oblačnosť. Na severe miestami, inde len ojedinele snehové prehánky alebo občasné sneženie. Na severných návetriach Tatier výdatné sneženie.
Minimálna teplota: -15° až -6°C
Maximálna teplota: -8° až 2 °C
SV vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 23.1.2022
Prevažne oblačno. Na severe miestami, inde len ojedinele snehové prehánky.
Minimálna teplota: -14° až -4°C
Maximálna teplota: -5° až 2°C
S vietor 3 až 7 m/s

PONDELOK 24.1.2022
Jasno až polojasno. V nížinách miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktoré sa môžu udržať aj počas celého dňa.
Minimálna teplota: -20° až -9 °C
Maximálna teplota: -8° až 0 °C
vietor 1 až 3 m/s

UTOROK 25.1.2022
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: -18° až -7 °C
Maximálna teplota: -4° až 3°C
S vietor 1 až 3 m/s

STREDA 26.1.2022
Jasno až polojasno. Ojedinele snehové prehánky.
Minimálna teplota: -17° až -8 °C
Maximálna teplota: -5° až 3°C
S vietor 1 až 3 m/s

ŠTVRTOK 27.1.2022
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: -17° až -6 °C
Maximálna teplota: -4° až 2 °C
S vietor 1 až 3 m/s

PIATOK 28.1.2022
Oblačno.
Minimálna teplota: -8° až -1 °C
Maximálna teplota: 0° až 3 °C
J vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk